©  Pool via REUTERS

 

 ©  AP

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail:  

Nét niet: meest ondankbare plaats voor Lotte Kopecky, goud is voor Oostenrijkse amateur

De olympische wegrit is op een sprookje uitgedraaid voor Anna Kiesenhofer. De Oostenrijkse, zowaar een amateur-wielrenster, rondde een vroege vlucht succesvol af en kroonde zich tot olympisch kampioen. De 30-jarige Kiesenhofer reed de hele dag voorin en ging met nog 40 kilometer te gaan solo. Annemiek van Vleuten reed zich in de achtergrond te pletter, maar kwam geen seconde dichter en werd al snel ingelopen door een groepje met Lotte Kopecky.

Met nog 60 kilometer te gaan gooide de Nederlandse Demi Vollering als eerste de knuppel in het hoenderhok. Even nadat Marianne Vos topfavoriete Annemiek van Vleuten terug in het peloton had gebracht na een valpartij, plaatse Vollering als eerste een versnelling. Op dat moment hadden de drie koplopers - de Israëlische Omer Shapira, de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer en de Poolse Anna Plichta - nog steeds meer dan acht minuten voorsprong op het peloton.

Lotte Kopecky reed tot dan toe een uitstekende koers en had de eerste tachtig, meer taaie kilometers goed overleefd. Net voordat het flink uitgedunde peloton de top van een nieuw knikje ging ronden, ging Annemiek van Vleuten ervan door. En in tegenstelling tot eerdere aanvallen van haar landgenotes, kon hier niemand volgen. Al snel had Van Vleuten een volle minuut bij elkaar gereden, in het peloton werd er vooral naar elkaar gekeken.

Intussen voorin. Anna Kiesenhofer liet haar medevluchters achter en ging met nog 40 kilometer op de teller solo. Opvallend: op dat moment moest van Vleuten nog steeds een gat van vijf minuten dichtrijden op de Oostenrijkse. Het werd een strijd van vrouw tegen vrouw. En daarin had Kiesenhofer zeker geen slechte papieren. Ze was vorig jaar nog 11de op het EK tijdrijden.

In het peloton viel er eindelijk wel wat beweging te noteren. Lotte Kopecky ging samen met een aantal andere rensters in de tegenaanval. Al snel hadden ze Annemiek van Vleuten bij de lurven gevat. De Nederlandse, toch een van de favorieten voor deze wegrit, kende geen goede dag. Ze schikte zich in een knechtenrol in het peloton, dat bij het ingaan van de laatste ronde (18 kilometer) nog steeds vier en een halve kilometer achter Kiesenhofer reed.

Die riante voorsprong gaf een beresterke Kiesenhofer dan ook niet meer weg. Ze kroonde zich op 30-jarige leeftijd als amateur-wielrenster tot olympisch kampioen. In de achtergrond had het peloton met nog vier kilometer te gaan Plichta en Shapira, de andere twee overblijvers van de vroege vlucht, ingelopen. De Nederlandse dames haalden alles uit de kast, om toch nog een medaille uit de brand te slepen.