Gellof Hartogs stelt 400 stukken speelgoed tentoon in zijn museum. 

Gellof Hartogs stelt 400 stukken speelgoed tentoon in zijn museum. © ram

Loffie’s speelgoedmuseum neemt bezoekers mee terug in de tijd

Meersel-Dreef -

In het vroegere café Jansen & Jansen op de Dreef in Meersel-Dreef (Hoogstraten) staan honderden stukken speelgoed uitgestald. Het is een deel van de collectie van Gellof Hartogs (64). Hij begon in zijn kinderjaren met verzamelen en wil in het speelgoedmuseum iedereen laten meegenieten.

Ronny van den Ackerveken

Gellof heeft een indrukwekkende collectie van 1.200 stukken speelgoed, van hobbelpaarden tot poppen en auto’s. Het oudste materiaal dateert uit 1880 en het meest recente uit de jaren zeventig. “In het speelgoedmuseum staat een vierhonderdtal spullen”, vertelt Gellof ‘Loffie’ Hartogs. “Bij de inrichting heb ik sommige dingen wel tien keer van plaats veranderd. Ik heb de beschikbare ruimte in het café zo goed mogelijk benut, zelfs boven de toog kan de bezoeker speelgoed ontdekken. Omdat er te weinig plaats is om de volledige collectie te tonen, kan ik wel regelmatig een deel van het speelgoed wisselen.”

De collectie bestaat onder andere uit speelgoedauto’s.

De collectie bestaat onder andere uit speelgoedauto’s. © ram

Zaterdag mochten de eerste bezoekers komen kijken in Loffie’s speelgoedmuseum. “Voor de eerste keer in lange tijd was ik zenuwachtig”, zegt Gellof. “De biljarttafel gebruik ik om demonstraties te geven van bewegend speelgoed. Ik zie het al voor me dat er hier grootouders met hun kleinkinderen binnenstappen om te laten zien waar ze vroeger nog mee gespeeld hebben.”

Inktvis

De voor- en zijgevel van het speelgoedmuseum vallen op het in het straatbeeld. Buurvrouw en beeldend kunstenaar Anja Bastiaansen schilderde op de zijmuur een olifant met speelgoedauto’s. Op de voorgevel prijkt een inktvis die met zijn tentakels speelgoed vasthoudt dat ook binnen te zien is.

Buurvrouw Anja schilderde de voor- en zijgevel.

Buurvrouw Anja schilderde de voor- en zijgevel. © ram

“Dit is in de eerste plaats een museum”, legt Gellof Hartogs uit. “Drie dagen per week zijn we open van 11 tot 18u. Bezoekers betalen 3 euro toegang en in dat bedrag zit een consumptie naar keuze. Maar wie binnenstapt om gewoon iets te komen drinken, is uiteraard ook welkom.”

loffies-speelgoedmuseum.be
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio