Oscar Vankesbeeck begin 2020. 

Oscar Vankesbeeck begin 2020. © Dirk Vertommen

Advocaat en Racing-bestuurslid Oscar ‘Carry’ Vankesbeeck op 80-jarige leeftijd overleden

Mechelen -

Oscar ‘Carry’ Vankesbeeck is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden. Vankesbeeck zette zich als advocaat in voor de slachtoffers van de jodenvervolging en was ook actief in de sport. Hij bekleedde functies in het rugby en was ook bestuurder bij Racing Mechelen, de club die werd opgericht door zijn nonkel.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

Huidig Mechels schepen van Cultuur Björn Siffer (Vld-Groen-m+) kende Oscar ‘Carry’ Vankesbeeck goed. “Carry was op verschillende vlakken een belangrijk persoon in Mechelen”, zegt hij. “Zo zette hij zich als advocaat in voor de slachtoffers van de nazi’s. Dat deed hij nadat zijn grootoom en naamgenoot Oscar Vankesbeeck, de oprichter van Racing Mechelen, gevangen werd gehouden in Breendonk. Het zorgde ervoor dat hij tijdens zijn hele leven een strijd heeft gevoerd tegen het fascisme. Daar was hij enorm gedreven in.”

Vankesbeeck stond ook bekend als vrijzinnig humanist. “Hij was dit in hart en nieren”, zegt Siffer. “Zijn lijfspreuk was dan ook ‘Ni Dieu, ni maître’, ofwel ‘Geen God, geen meester’. Hij zette zich ook in voor de Vrijzinnige Studentenkring Mechelen, een vereniging voor oud-studenten van de VUB. Toen de VSKM 75 jaar bestond, zorgde hij er persoonlijk voor dat alle oud-studenten linten kregen. Het typeerde zijn engagement.”

Maar Vankesbeeck was volgens Siffer niet altijd de makkelijkste om mee samen te werken. “Hij had een onkreukbaar karakter. Het was een sterke en bijzondere persoonlijkheid”, klinkt het. “Hij hield niet van matigheid en verwachtte dat iedereen het beste in zichzelf naar boven haalde. Maar hij was ook een ‘bon vivant’ en als je ermee aan tafel zat, was het Carry die het woord voerde. Niet op een negatieve manier, want hij was ook de eerste om voor de moppen en het plezier te zorgen.”

Racing Mechelen

Carry Vankesbeeck zette zich ook in voor de sport. Zo bekleedde hij functies in het rugby op Mechels en nationaal niveau. Hij trad ook in de voetsporen van zijn peter Oscar Vankesbeeck. Toen Racing Mechelen in 2016 na een erg woelige periode opnieuw in zwaar weer terechtkwam, zette Vankesbeeck mee zijn schouders onder de heropstanding van de club.

Huidig Racing-voorzitter François De Keersmaecker is aangetrouwde familie van Vankesbeeck. “Carry was ook supporter van Racing”, zegt De Keersmaecker. “Enkele jaren geleden nam hij nog deel aan de herdenking van zijn peter aan diens graf op de begraafplaats van Mechelen. Vanuit Racing Mechelen wensen we zijn familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte. We zullen Carry herdenken met een minuut stilte tijdens de eerste thuiswedstrijd.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio