OVERZICHT. Wallonië opnieuw zwaar getroffen door hevig onweer, ook straten blank in provincie Antwerpen

Er was voor gewaarschuwd en het is ook uitgekomen. Op sommige plaatsen in ons land hebben onweders zaterdagavond weer lelijk huisgehouden. Opnieuw werd Wallonië het zwaarst getroffen. Onder meer in Dinant liepen straten onder en dobberden auto’s als badeendjes op het water. De beelden van de zondvloed van vorige week leken plots weer terug. Ook in de provincie Antwerpen was er heel wat wateroverlast.

tg, tdk, jtp, jaa, jvo

Provincie Antwerpen en Waasland

De voetbalwedstrijd Beerschot - Cercle Brugge op het Kiel in Antwerpen moest worden stilgelegd omdat regen en hagel het veld onbespeelbaar hadden gemaakt.

LEES OOK: Spelers konden zich uitwringen op het Kiel: “Nog nooit zoiets meegemaakt”

 

 ©  RR

De Antwerpse brandweer kreeg 140 oproepen door het onweer boven de stad. Het onweer had op het eerste gezicht vooral stevig huisgehouden boven Hoboken en Wilrijk. Het ging dan vooral om kleinere interventies zoals ondergelopen kelders of straten. “Het kan voorvallen dat straten moeilijk te berijden zijn door de hevige regenval. Vertraag en ontsteek je lichten”, aldus de politie.

In de Kruidenlaan in Ekeren was de bliksem ingeslagen in een rijwoning. In de woning was wel wat schade, maar gelukkig raakte niemand gewond en ontstond er geen brand. De hele straat zat na de blikseminslag een tijdlang zonder elektriciteit. Een technische ploeg van Fluvius kwam ter plaatse om het euvel te verhelpen.

In Ekeren is de bliksem ingeslagen op een rijhuis. 

In Ekeren is de bliksem ingeslagen op een rijhuis. ©  RR

Ook de regio Mechelen werd zaterdagavond getrakteerd op een flinke sloot regen, maar grote problemen blijven voorlopig uit. De brandweerzone Rivierenland kreeg een vijftal oproepen.

In Wijnegem was de Merksemsebaan ondergelopen. De straat werd afgesloten.

 

 ©  JAA

Boven de regio Lier en Nijlen was het onweer ook hevig. In Nijlen kreeg de brandweer op korte tijd al tientallen oproepen voor ondergelopen straten en kelders. Dat was onder meer het geval in de Kramosstraat, Boerderijstraat, Hoeveweg en Kapellebaan in Nijlen. In Lier was er onder meer in de buurt van het Lisp en de Blokstraat wateroverlast, net als aan de spoedafdeling van het Heilig Hartziekenhuis. “Er waren ook problemen in de Predikherenlaan, de Waterpoortstraat en de Lispersteenweg”, aldus Magalie Derboven van de lokale politie Lier. “Het water stond op sommige plekken tot aan de voordeur. We vragen mensen om er niet te gaan rondrijden, want door de golfslag kan het water in de huizen lopen. De brandweer is volop aan het pompen en het water begint weg te trekken, maar waakzaamheid is de komende uren geboden.”

De Grensstraat tussen Pulle en Grobbendonk staat  blank. 

De Grensstraat tussen Pulle en Grobbendonk staat blank. ©  BFM

De Grensstraat tussen Pulle (Zandhoven) en Grobbendonk stond helemaal blank na het onweer. Er stond zo’n veertig centimeter water. De brandweer kwam ter plaatse om dat overtollige water weg te pompen. In Grobbendonk stonden onder meer de Pallieterdreef en de Kabienstraat ook even blank. Ook in andere straten in Pulle was er wateroverlast, onder meer in de Dorpsstraat en de Dennenlaan.

De felle regenval van zaterdagavond zorgde in Herentals voor beperkte overlast in het verkeer. Op de Herenthoutsesteenweg stroomde het water naar het laagste punt onder het bruggetje. Het verkeer kon er maar moeizaam langs. Wat verderop in de industriezone liep de Toekomstlaan over een lengte van ongeveer honderd meter helemaal onder water. Ook de laadkades van het bedrijf Kemin kregen flink wat water te slikken. Het water liep net niet het bedrijf binnen.

Op de Herenthoutsesteenweg in Herentals stroomde het water naar het laagste punt onder het bruggetje. 

Op de Herenthoutsesteenweg in Herentals stroomde het water naar het laagste punt onder het bruggetje. ©  MPH

In Sint-Gillis-Waas, in het Waasland, stonden verschillende straten blank. De grootste problemen deden zich voor op de klassieke knelpunten zoals de Stationsstraat, Tybaertstraat, Gaversstraat en Pompstraat.

  

Wallonië

Rond 20u braken de hemelsluizen open boven Wallonië.

In Dinant stonden in geen tijd hele buurten onder water. Vooral aan het station en op de gewestweg richting Philippeville is de schade groot, zegt schepen Robert Closset (MR).

LEES OOK: Hallucinante beelden uit Dinant: straten lijken rivieren, auto’s meegesleurd door water

Volgens Closset stond er hier en daar een halve meter water en zijn zeker 25 wagens aan het drijven geslagen op de route de Philippeville, de toegangsweg tot de stad. Daarbij zijn sporen op de lijn Athus-Maas beschadigd, zegt hij. Spoorverkeer was daar tijdelijk niet meer mogelijk en Infrabel liet weten dat er zaterdag geen technische ploegen meer ter plaatse konden komen, omdat het te gevaarlijk was.

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, stelde oud-burgemeester en huidig provincieraadslid Richard Fournaux (MR), die al 57 jaar in Dinant in de buurt van de Maas woont.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook in en rond Namen was de wateroverlast groot. Pierre Bocca van de brandweerzone Namen, Andenne, Gembloux, Éghezée noemde het “pure waanzin”. “Het is een ramp, we weten niet waar we eerst moeten zijn”, klonk het. Ook de dorpen Cognelée, Vedrin en Bomel zijn ondergelopen. De stad Namen heeft noodwoningen ter beschikking gesteld voor mensen die nergens naartoe konden.

In de buurt van het casino van Namen was een muur ingestort als gevolg van een kleine aardverschuiving die zich voordeed door de hevige regenval. Verschillende woningen moesten ontruimd worden.

De aardverschuiving in Namen. 

De aardverschuiving in Namen. ©  Belga

Het verkeer was er volledig onderbroken. De brandweer kwam het puin ruimen, maar dat moest volgens burgemeester Maxime Prévot (cdH), die ter plaatse aanwezig was, erg voorzichtig gebeuren om grotere aardverschuivingen te vermijden.

In Waals-Brabant moest de brandweer tussenkomen in Baisy-Thy. “De hoeveelheid water die er in korte tijd wil was indrukwekkend”, aldus de lokale politie. Delen van de provincie waren getroffen door grote modderstromen. Vooral Chaumont-Gistoux, Walhain en Waver kregen te kampen met hevige regenval. In sommige straten van Walhain bereikte de modder een hoogte van anderhalve meter. De brandweer was aan de slag om de modder weg te krijgen.

Er was één lichtpuntje: voorlopig was er nergens sprake van slachtoffers.

MEER OVER Noodweer