Dirk test alvast de moerboot die als podium zal dienen uit. 

Dirk test alvast de moerboot die als podium zal dienen uit. © WOAD

Artiesten schepen in voor moerasbootconcerten

Turnhout -

Van uitstel komt geen afstel. Van 6 tot en met 15 augustus worden in natuurgebied Winkelsbroek twintig akoestische concerten op een moerasboot georganiseerd. “Natuur en cultuur, meer heb je niet nodig.”

Wouter Adriaensen

Bijna tien jaar geleden organiseerde conservator Dirk Segers al moerasmonologen in natuurgebied Winkelsbroek, tussen Turnhout en Kasterlee. “Die werden toen muzikaal begeleid en dat klonk enorm goed”, vertelt hij. Vandaar het idee om vorig jaar muzikanten op te laten treden op een replica van een oude moerboot in een turfput. Deze zomer komt het er gelukkig wel van. “Een Turnhouts koor is al komen soundchecken. Het open moeras en de rietkraag met gagel behouden de warmte van de stemmen, de natuurlijke omgeving omarmt de muziek.”

Dirk ging zelf op zoek naar artiesten. De meeste mensen die hij vorig jaar contacteerde, springen letterlijk en figuurlijk opnieuw mee aan boord. “Het is een uiteenlopend aanbod, van singer-songwriter over West-Afrikaanse blues tot zigeunermuziek. De concerten zijn akoestisch, er is geen versterking of verlichting. Bovendien vinden ze plaats na het broedseizoen. Natuur en cultuur die elkaar bestuiven, meer heb je niet nodig om te genieten.”

Watervrees overwinnen

Zondag 8 augustus wordt om 7u ’s ochtends de dag begroet met de steeldrum en blazers van Palun. ’s Avonds brengt Illumination traditionele Perzische muziek. Dinsdag 8 augustus treedt familieband Potters Brass op. “Een van hun dochters is getrouwd op de moerasboot en is al vijftien jaar vrijwilliger in het natuurgebied.” Overwinnen ook eventuele watervrees: onder meer Steve Bailey, Bart Buls en Cocktail Special.

De moerasbootconcerten passen binnen Stadstoeren, de culturele zomer van Stad Turnhout. Tickets kosten 2, 5 of 10 euro. Het publiek, maximaal zeventig personen, neemt plaats op een zittribune op de oever van de turfput. Voor en na de voorstellingen kan er een drankje besteld worden in de tijdelijke bar onder de vogelkijkhut vlakbij. Een Gageleer bijvoorbeeld, waarvoor de gagel onder meer in Winkelsbroek geknipt wordt. “Eventuele winst gaat naar ons beheer- en aankoopfonds, waarvoor we nog 20.000 euro bij elkaar moeten zoeken”, besluit Dirk.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio