José hield al enkele maanden totale uitverkoop in haar electrozaak. 

José hield al enkele maanden totale uitverkoop in haar electrozaak. © Bert De Deken

José Lenders overleden: “Ze was de mama van de Patriotten”

Turnhout -

Met José Lenders, zaakvoerder van Electro Lenders, voorzitter van de Turnhoutse Patriotten en drijvende kracht achter de jumelage met het Duitse Hammelburg, verliest Turnhout een van de bekendste figuren uit het verenigingsleven.

Wouter Adriaensen

In 1968 stapte José mee in de electrozaak van haar man Jean Lenders. “Honderden huisvrouwen gaf ik kooklessen, zodat ze met de Amana-microgolfovens aan de slag konden”, vertelde ze enkele maanden geleden nog in deze krant. Ze hield toen al uitverkoop omdat ze wist dat ze ongeneeslijk ziek was. “De dokters geven me geen jaar meer. Maar ik sta achter de toonbank tot het bittere einde.”

In 1989, tweehonderd jaar na de Slag van Turnhout, organiseerde José de Turnhoutse Feesten. Zo ontstond re-enactmentgroep de Turnhoutse Patriotten. “José was onze moeder”, klinkt het aangeslagen bij commandant Roland Joris. “Ze was een joviale, sterke vrouw die er voor ging als ze iets in haar ‘kop’ had. De laatste jaren deed ze meer papierwerk, maar er gebeurde nog altijd niks zonder haar fiat.”

Erehaag

José was ook de trekkende kracht achter de verzustering van haar thuisstad met Hammelburg. Eric Vos (TIM) was er als burgemeester bij toen ze daarvoor bekroond werd tot ereburger van de Duitse gemeente. “Dat verdiende ze, want ze stak er hart en ziel in. Net als in de Patriotten en in haar winkel. De reizen naar Hammelburg waren steeds tot in de puntjes voorbereid, maar ook zeer hartelijk. Haar overlijden is een serieus verlies voor ons gemeenschapsleven. Ze bracht mensen samen en was graag gezien”, zegt Vos.

Hammelburgs burgemeester Armin Warmuth (CSU) reageert verdrietig op het nieuws. “We wisten van haar ernstige ziekte, maar toch raakt dit nieuws ons heel hard. Ze was decennialang de motor achter de verzustering van Turnhout en Hammelburg. Over twee weken wilde ze Hammelburg weer bezoeken. Dat is er helaas niet meer van gekomen. We zijn haar veel verschuldigd en zullen haar blijven herinneren”, zegt Warmuth.

José Lenders, geboren Peeraer, verloor vier jaar geleden haar man Jean. Ze was moeder van twee dochters en grootmoeder. Donderdag wordt afscheid genomen in familiale kring. “Met een erehaag van de Turnhoutse Patriotten in uniform buiten. ‘Anders kom ik spoken’, had ze ons gezegd”, glimlacht Roland.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio