©  BELGAIMAGE

Iedereen toegang tot postkantoor en bankautomaat in eigen gemeente

Elke Belg zal in zijn of haar gemeente toegang hebben tot een postkantoor en een bankautomaat. Dat is een gevolg van de nieuwe beheersovereenkomst met bpost, waarvoor de federale ministerraad vrijdag het licht op groen heeft gezet. Die loopt over de periode van 2022 tot en met 2026 en heeft “grote ambities op ecologisch en sociaal vlak”, zegt bevoegd minister Petra De Sutter (Groen).

Bron: BELGA

De beheersovereenkomst is een soort contract tussen de overheid en bpost. Het bevat een reeks doelstellingen die de regering het bedrijf oplegt, waar het dan een vergoeding voor krijgt. Zo besliste de regering het netwerk van 1.300 postkantoren en postpunten te behouden en moderniseren, naar de nieuwe noden en behoeftes van onze samenleving. “Zo zal elke Belg in zijn of haar gemeente gegarandeerd toegang hebben tot een postkantoor of bankautomaat”, aldus minister De Sutter.

Financiële basisverrichtingen, zoals overschrijvingen, zullen nog steeds kunnen worden uitgevoerd in postkantoren en postpunten. Banken zullen de mogelijkheid hebben hun diensten in postkantoren aan te bieden. Bpost zal ten minste 350 bankautomaten en ten minste één automaat in gemeenten waar geen andere ATM beschikbaar is, ter beschikking stellen. Steden en gemeenten krijgen de mogelijkheid op eigen kosten de installatie van een extra automaat aan te vragen.