©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bij teruggekeerde reizigers in Brussel test bijna een op de twintig positief

De positiviteitsgraad, het aantal positieve tests op het totale aantal uitgevoerde coronatests, is afgelopen woensdag in Brussel gestegen van 2,1 tot 2,5 procent. De positiviteitsgraad is een maatstaf voor de circulatie van het coronavirus. Bij terugkerende reizigers ligt ze zelfs op 4,4 procent, zegt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) vrijdag.

Bron: BELGA

Een dag geleden kleurde Brussel weer rood op de kaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die de regels voor reizen in Europa bepaalt. De wijziging is het gevolg van de stijging van het aantal besmettingen, waarvoor terugkerende reizigers verantwoordelijk zijn. 

Ook de incidentiegraad, het aantal besmettingen per honderdduizend inwoners in een week, steeg tot 232 vrijdag, tegen 152 op 15 juli. Het reproductiegetal, dat staat voor het aantal besmettingen dat één ziekte veroorzaakt, stabiliseert. Toch blijft ze met 1,106 op 21 juli boven de ‘1’ liggen, wat erop duidt dat de epidemie aantrekt. De epidemiologische situatie verslechtert dus een beetje, zegt de GGC. 

De vaccinatiecampagne gaat vooruit, ook al wordt collectieve immuniteit niet bereikt. De vaccinatiegraad is het laagst bij de 20- tot 39-jarigen, zij die het virus het meest laten circuleren vanwege hun grote aantal contacten. De GGC wijst daarom op het belang van vaccinatie, om de verspreiding tegen te gaan, en de schadelijke gezondheidsimpact te verminderen. 

Tot slot blijkt ook dat er geen enkel overlijden is vastgesteld deze week in Brussel.

MEER OVER Coronavirus