Chiro Kadee uit Appels kon nog wel een kampvuurmoment houden aan het kamphuis Pax in Lille, maar het kamp zelf is al na twee dagen gedaan. 

Chiro Kadee uit Appels kon nog wel een kampvuurmoment houden aan het kamphuis Pax in Lille, maar het kamp zelf is al na twee dagen gedaan. © RR

Chirokamp aan Pax in Lille al na twee dagen gestopt na coronabesmetting

Lille, Appels -

Chiro Kadee uit het Oost-Vlaamse Appels (Dendermonde) heeft het kamp vrijdag in het kamphuis Pax in Lille in allerijl opgebroken op na een coronabesmetting. Zeventig kinderen zagen na twee dagen al een einde komen aan hun bivak. “De Chirogroep heeft de protocollen perfect nageleefd”, zegt Vincent Goossens (N-VA), waarnemend burgemeester in Lille.

Stef Van Overstraeten, Bart Van den Langenbergh

Na een coronabesmetting bij één van de deelnemers braken de jongens van Chiro Kadee vrijdag hun kamp op in het kamphuis Pax in de Zagerijstraat in Lille. “Na een telefoontje van de ouders, donderdag in het midden van een spel, zijn we te weten gekomen dat een lid van ons mogelijk een besmetting had opgelopen op een vorig kamp waar hij aan meedeed”, zegt hoofdleider Arthur Michiels. “Bij het testen met een sneltest, testte hij positief. Ondertussen weten we ook dat de PCR-test positief was. Daarom hebben we besloten om het kamp stop te zetten.”

De Chirojongens van Appels waren met ongeveer zeventig man op bivak in Lille. “We vinden het heel erg dat we ons kamp moeten stopzetten, maar in deze tijden moeten we nog altijd voorzichtig zijn om meer besmettingen te voorkomen. In de groep waar de besmette jongen deel van uitmaakte, zitten de meeste kinderen. En daarom was de keuze om ermee te stoppen snel genomen”, zegt de hoofdleider. “Een kamp houden voor tien deelnemers, dat zagen we niet zitten. De emoties liepen hoog op. Leiders en kinderen lieten hun tranen de vrije loop, maar een andere oplossing is er niet. De ouders begrijpen de beslissing en vinden het goed dat we toch nog iets hebben willen organiseren.”

Het lokaal bestuur van Lille is op de hoogte gebracht van het stopzetten van het kamp. “De Chirogroep heeft alle protocollen perfect nageleefd. Er zijn geen gevolgen voor de bevolking in Lille”, zegt Vincent Goossens (N-VA), waarnemend burgemeester in Lille.

Het vroegtijdig opbreken van het kamp bracht voor de groep wat extra problemen met zich mee. “Onze charcuterie hebben we aan een lokaal rusthuis geschonken. Aanvankelijk wilden we er niets voor, maar de mensen daar hebben er ons toch nog een zakcentje voor geschonken”, vertelt Arthur Michiels. “De eigenaar van de locatie liet weten dat we de elektriciteit en het water niet hoeven te betalen en dat we onze waarborg zeker terugkrijgen. Van de kostprijs voor het verblijf proberen we nog een procentje af te krijgen via CJT, dat de reservaties doet.”

Vervangactiviteiten

“Heel onze voorbereiding is volledig in het water gevallen”, zegt Arthur Michiels nog. “Al drie weken zijn we elke dag bezig met het bedenken van spelen en activiteiten. We bekijken nu of we toch nog enkele vervangactiviteiten in elkaar kunnen steken. Maar eerst alles nog afbreken, want de oudsten sliepen in Lille in tenten, de jongsten binnen.”

De ouders werd gevraagd om hun kind vrijdagnamiddag op te halen. Ze kregen een code mee om een afspraak te maken bij het testcentrum in Dendermonde. (svov, bvdl)

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio