Zoon Lander met achter hem ouders Guy Snels en Lies Monballliu met de regenboogscooters voor De Regenboog. 

Zoon Lander met achter hem ouders Guy Snels en Lies Monballliu met de regenboogscooters voor De Regenboog. ©  kristin matthyssen

De Regenboog verhuurt e-scooters in kleuren van regenboog

Oostmalle -

Als aanvulling bij hun taverne-restaurant De Regenboog in Oostmalle tijdens de coronavakantie vorig jaar, begonnen Guy Snels (45) en Lies Monballiu (44) met het verhuren van elektrische scooters voor toeristische rondritten. En dat loopt op wieltjes, want de vier scooters in de kleuren van een regenboog snorren nu al geregeld door het straatbeeld.

Kristin Matthyssen

Nu het rijk der vrijheid weer een beetje de poorten sluit en veel landen oranje en rood kleuren, wint de staycation opnieuw aan belang. Maar intussen hebben veel mensen alle bospaden in de omgeving wel al platgelopen. Waarom geen scooter huren om eigen streek te verkennen?

“We kregen de idee toen we zelf de bloesemroute in Limburg deden met gehuurde scooters”, vertelt Guy, die al bijna 24 jaar met zijn vrouw Lies De Regenboog op de Hoogstraatsebaan runt. Hun zaak is trouwens nog bereikbaar komende vanuit het centrum, al zou je kunnen twijfelen door alle omleidingsborden die er al op het kruispunt van de Turnhoutsebaan en de Lierselei staan. Het is brug 8 aan de Oostmalsesteenweg in Rijkevorsel die deze vakantie onderbroken is.

“Onze horecazaak blijft natuurlijk onze corebusiness, maar we wilden eens proberen of zo’n scooterverhuur hier ook aanslaat. Omdat we klimaatbewust ondernemen - er liggen 62 zonnepanelen op ons dak - kochten we vier elektrische scooters. Het voordeel van zo’n elektrische scooter is dat je onderweg nog kan babbelen met elkaar omdat hij geen geluid maakt. Het nadeel is dat je gemiddeld slechts zo’n 60 à 65 kilometer kan rijden naargelang je lichaamsgewicht. Normaal volstaat dat, maar we geven iedereen een tweede batterij mee.”

Lies en Guy stippelden drie routes uit die geprogrammeerd zijn in de gps, variërend tussen vier en acht uur. Het 4-urenpakket kost 49 euro per scooter, het 6-urenpakket 59 euro en het 8-urenpakket 69 euro. “De populairste route is ‘Flirten met de grens’”, vertelt zoon Lander (17), die de vertrekkers graag op weg helpt met uitleg en rijtips. “Sommige mensen hebben schrik dat ze niet met een scooter kunnen rijden, maar in de eerste stand rijd je rond de 25 kilometer per uur. Dat lukt iedereen. De hoogste stand gaat tot ongeveer 48 kilometer per uur.”

In ‘Flirten met de grens’ passeer je langs pareltjes als Wortel-Kolonie en steek je in Baarle-Hertog de grens over. “Mensen hebben echt wel het gevoel een beetje op reis te zijn als ze een terrasje of winkel in Nederland kunnen doen”, zegt Guy. “’In Fluitend langs Abdijen en Boerderijen’ ‘scooteren’ de deelnemers onder meer langs de abdij van de Trappistinnen en de Trappisten. De derde route, ‘Floreren door de Antwerpse Kempen’, leidt onder meer via Zoersel en Vorselaar richting Herentals waar je een kort stadsbezoek kan doen.”

Meestal hebben de scooterhuurders daarna wel dorst en honger. “En zo is het ook een win-win voor onze taverne, want aan die scooterverhuur op zich verdienen we niet echt.”

Een scooter huren kan vanaf de leeftijd van 23 jaar, “een voorwaarde die de verzekering stelde”, legt Lies uit. “Je moet minstens zes maanden in het bezit zijn van een in België geldig rijbewijs en mag de laatste vijf jaar niet uit het recht tot sturen zijn ontzet.”

Wie echt de toerist wil uithangen kan nog een picknickpakket reserveren. Met een rode, groene, blauwe en gele scooter trekken Guy en Lies hun regenboog door in hun wagenpark. Zelf zijn ze intussen ook verknochte e-scooterfans. “Het is een goedkope, ecologische manier om je te verplaatsen.”

De Regenboog werkt voor zijn scooterverhuur al samen met B&B’s en ook Toerisme Malle promoot de service. Qua buitenlandse gasten blijkt scooteren populair bij toeristen uit het Oostblok.

De familie Snels zorgt zelf ook voor de helm. 

De familie Snels zorgt zelf ook voor de helm. ©  kristin matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio