Urbain moet de Olympische Spelen op TV volgen 

Urbain moet de Olympische Spelen op TV volgen © jw

Geen twaalfde Olympische Spelen voor superfan Urbain Celis

Aartselaar -

Urbain Celis (74) was reeds elf keer aanwezig als toeschouwer op de Olympische zomerspelen. Ook voor deze editie in Japan had hij zijn tickets. De coronapandemie zorgt ervoor dat er dit keer geen supporters en dus ook geen Urbain op aanwezig zullen zijn.

Met weemoed zat Urbain Celis vrijdagmiddag voor zijn tv naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen te kijken. Normaal gesproken zou hij niet in de Koekoekstraat in Aartselaar maar in de buurt van het Olympisch stadion geweest zijn.

“Omdat ik tweemaal ingeënt ben, was ik vast overtuigd er ook dit keer bij te kunnen zijn”, zegt Urbain. “Samen met vier kameraden hadden we onze tickets al gekocht, zowel voor de vlucht als voor het verblijf in een Airbnb en de wedstrijden die we graag hadden bijgewoond.”

Het zou voor Urbain zijn twaalfde Olympische zomerspelen worden. De reis zou drie weken duren, van vorige woensdag tot de woensdag na de spelen. Vooral de zwemwedstrijden en het volleybal genoten zijn voorkeur. Maar ook andere sportwedstrijden stonden op de agenda.

“In maart kregen we het bericht dat alle vluchten naar Japan werden geannuleerd”, zegt Urbain. “Ik hoorde toen ook dat buiten wat officials er geen toeschouwers zouden worden toegelaten. Uiteraard is dit spijtig, niet alleen voor mij als ontspanning maar vooral ook voor prestaties van de sporters. Er zullen niet zo heel veel records sneuvelen, denk ik.”

Passief sporter

Urbain omschrijft zichzelf als een passief sporter. Actief sporten bleef beperkt tot wat voetballen in zijn jeugdjaren en momenteel af en toe een fietstochtje maken. Naar de prestaties van atleten kijken boeit hem veel meer.

“Ik was vroeger vooral in voetbal geïnteresseerd en was fan van Inter Milaan en ging vaak naar Italië om hun matchen te bekijken. Maar ook op de Wereldbeker voetbal in Spanje zag ik Italië kampioen live worden. En hoewel het erg moeilijk was om tickets van de Cup Final in Engeland te bekomen, was ik er toch reeds tien keer op aanwezig.”

“Een ticket voor die finale kostte in de jaren zeventig 10 pond. Mijn verblijf in Japan nu, alles bij mekaar, toch ruim 4.000 euro gekost hebben. Dat is uiteraard ook een pak meer dan het bedrag dat ik voor mijn eerste Olympische Spelen in 1976 in Montreal betaalde. Dat waren de Spelen waarop Ivo Van Damme op de 1.500 meter net voor de eindmeet door John Walker werd geklopt.”

Herinneringen in kluis

Urbain houdt van alle sportmanifestaties die hij bijwoonde, naast veel mooie herinneringen, ook alle tickets en foto’s met winnende of bekende sporters bij. Steevast koopt hij ter plaatse ook een popje van de mascotte en plaatselijke tijdschriften. Als goudklompjes bewaart hij die in een bankkluis.

“Niet dat ik er heel dikwijls naar ga kijken, maar soms doe ik dat wel en geniet ik telkens met volle teugen. Van de editie 2021 zal ik dus geen documenten achter slot kunnen bewaren. Ik heb die tickets wel betaald maar uiteindelijk nooit echt in de hand gehad. Ze werden deels al teruggestort.”

Het is voor hem een magere troost dat hij nu alles op tv in plaats van op de tribune in de stadions zal moeten volgen. Toch blijven de Olympische Spelen voor Urbain een heilige periode.

Urbain Celis

Urbain Celis © jw

“Ik plan zeker de eerste week om de wekker tegen 3u ’s ochtends te laten aflopen omdat voor half zes ’s ochtends de zwemwedstrijden worden afgewerkt. Al een geluk dat we ook in de slaapkamer een tv-toestel hebben staan.”

Stiekem hoopt hij dat het coronavirus nu vlug onder controle zal zijn. “Ik zou volgend jaar toch graag het WK atletiek in Belgrado en het WK zwemmen in Fukuoka kunnen bijwonen.”  jw

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio