In het Elsenbos broedt een agressief buizerdkoppel.

In het Elsenbos broedt een agressief buizerdkoppel.© Erik Vandewalle

Agressieve buizerds in Elsenbos verdedigen nest en vallen aan

Stabroek -

In het Elsenbos broedt opnieuw een koppel buizerds. Wie te dicht in de buurt van hun nest komt, maakt kans om aangevallen te worden. Volgen Marcel Peeters van het Vogelopvangcentrum (VOC) in Kapellen is het normaal gedrag, omdat de buizerds hun territorium verdedigen.

De gemeente kreeg tot nu toe slechts één melding van iemand die werd aangevallen door een buizerd die broedt in de buurt van de voetbalvelden van SKNS. Dat is minder dan de vorige jaren.

Gemeentelijke communicatieambtenaar Naomi Segers: “We zijn in overleg met het Agentschap Natuur en Bos. Twee jaar geleden waren er ook incidenten en toen kwamen er waarschuwingsborden. Als het nu erger wordt, kan er ook een deel van de wandelpaden tijdelijk worden afgesloten. Zover zijn we nu nog niet.”

Marcel Peeters van het VOC licht toe: “Niet alleen in het Elsenbos broeden buizerds. We hebben ook weet van een koppel aan de Leugenberg. Ook in Kapellen in de buurt van de spoorfietsen is er een nest. Buizerds proberen hun nest en hun territorium te beschermen. Dat is instinctief gedrag. Wanneer iemand te dichtbij komt, gaat de vogel in verweer.”

De vogel verdedigt zijn territorium.

De vogel verdedigt zijn territorium. © Wim Dirckx

Joggers

Het feit dat vooral joggers het slachtoffer worden van de aanvallen is volgens Marcel Peeters ook geen toeval. “Joggers dragen heel vaak opvallende fluokleding en die trekt de aandacht van de roofvogel. Wie jogt heeft zijn eigen ritme en precies die cadans en de fluokleur lijken voor de buizerd een bedreiging. Het valt me ook op dat bijvoorbeeld bij regenweer veel minder agressief gedrag valt waar te nemen. Er zijn dan ook minder joggers. Als je weet hebt van zo’n nest en geen problemen wil, kan je gewoon een ander weggetje nemen”, suggereert Marcel Peeters.

De agressie van het ouderpaar neemt af en verdwijnt naarmate de jongen ouder worden. “Wanneer de jongen uitvliegen, is het probleem opgelost”, geeft Marcel Peeters nog mee. evdw

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio