Gijs Vanhee bij zijn muurschildering in de Lijsterstraat. 

Gijs Vanhee bij zijn muurschildering in de Lijsterstraat. © Stijn Van de Sande

Immense muurschildering van Gijs Vanhee aan Oud Oefenplein krijgt steeds meer vorm

Mechelen -

In de Lijsterstraat in de wijk Oud Oefenplein in Mechelen is kunstenaar Gijs Vanhee deze week begonnen aan een gigantische muurschildering. Het werk maakt deel uit van Mechelen Muurt, dat opnieuw voor heel wat muurschilderingen in het Mechelse straatbeeld zorgt.

Stijn Van de Sande

Voormalig stadsartiest Gijs Vanhee begon dinsdag aan zijn werk in de Lijsterstraat in de wijk Oud Oefenplein. Op een van de muren van een appartementsgebouw maakt hij een gigantische muurschildering. De voorbije dagen werden de schetsen aangebracht en intussen is Vanhee begonnen met het inkleuren van de muurschildering.

“Het is een enorm grote oppervlakte”, zegt Vanhee. “De muur is 23 meter hoog en zo’n 7 meter breed. Daarmee wordt het één van de meest omvangrijke werken die ik ooit heb gemaakt. Ondanks de enorme oppervlakte hoop ik het voor het einde van volgende week af te krijgen. Daarom werk ik van ’s morgens tot ’s avonds door, zonder veel pauzes. Ik kom enkel naar beneden om te eten. Zeker nu het nog goed weer is kan je me van 10 tot 22u vinden op de hoogtewerker.”

Freebirds

In het werk spelen de ‘Freebirds’ opnieuw de hoofdrol. “Het zijn figuurtjes die regelmatig terugkeren in mijn muurschilderingen”, zegt Vanhee. “Het zijn figuren met een mensenlijf, maar met een vogelhoofd. Ze staan voor personen die vrij zijn in hun hoofd. Ik heb bewust voor tien figuurtjes gekozen. Net zoveel als het aantal straten dat in de wijk Oud Oefenplein vernoemd werd naar een vogel. Ik behoud wel mijn eigen stijl, maar toch zitten er verwijzingen in naar verschillende soorten vogels, zoals een ooievaar.”

Voor de mural liet de Mechelse kunstenaar zich inspireren door de multiculturaliteit in de wijk. “Er zit heel veel symboliek in het werk”, zegt hij. “De boot in de boom staat symbool voor de weg die mensen hebben afgelegd van hun land van herkomst naar hier. De boom zelf staat dan weer voor de nieuwe thuisbasis, in dit geval Mechelen. Maar hij staat ook symbool voor zuurstof. Verder zitten er veel kleine verwijzingen in naar Mechelen, de wijk en Marokko, zoals de Sint-Romboutstoren en een tajine.”

Vele culturen

Met zijn schildering wil Vanhee de reputatie van het Oud Oefenplein verbeteren. “Het is geen makkelijke wijk, dat merkte ik toen ik met bewoners sprak. De vele culturen botsen soms. Maar het is ook een heel leuke en fijne wijk met heel veel ambiance. Het is die kant van de buurt die ik meer wil belichten. Het Oud Oefenplein zijn niet alleen de wilde verhalen die je hoort, maar ook de kinderen die ’s avonds helpen met het opruimen van de verf.”

Het werk maakt deel uit van Mechelen Muurt 2021. Vanaf begin volgende maand zakken vijf gastartiesten af naar de Dijlestad om een mural te maken. Gijs Vanhee is de curator van het evenement. Die functie deelt hij met Jonas Tuch, die ook zelf een muurschildering maakt. “Een achtste muur is voorbehouden voor lokaal talent. De open call loopt nog tot eind deze maand. Een vakjury zal uiteindelijk beslissen wie de achtste muur mag beschilderen”, aldus Vanhee.

Deelnemen aan de ‘open call’ kan door een ontwerp in te sturen via mechelenmuurt2.0@gmail.com
Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio