© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Schaal Sels gaat niet door: honderdste verjaardag in mineur

De wielerwedstrijd Schaal Sels Merksem gaat niet door. De wedstrijd zou dit jaar de honderdste verjaardag vieren en was toe aan de 95ste editie. De organisatie vindt dat er te veel onduidelijkheid is nu de coronacijfers terug de hoogte in gaan.

“Wij stellen vast dat in onze buurlanden het coronavirus opnieuw hard toeslaat en dat het aantal besmettingen exponentieel toeneemt. Gezien de grote onduidelijkheid die dit met zich meebrengt - ook voor de situatie in België - kunnen wij als organisatie de gezondheid en de veiligheid van onze medewerkers, wielrenners, ordediensten en bezoekers niet voor 100% garanderen”, laat de organisatie van de wielerkoers weten.

De Schaal Sels rijdt elk jaar door Merksem over de Bredabaan en trekt veel toeschouwers aan in het district. Dit jaar zou de wedstrijd op 22 augustus doorgaan. Ook de vrouwenkoers MerXem Classic gaat niet door, die zou op dezelfde dag gereden worden.

“Het creëren van een volledig gecontroleerde en coronaveilige omgeving op de Bredabaan in het centrum van Merksem is in deze omstandigheden onmogelijk. Een vaccinatiepaspoort of een sneltest vragen aan toeschouwers die een wielerwedstrijd bijwonen is op organisatorisch vlak niet haalbaar, ook al omdat de finale van de Schaal Sels zich afspeelt op de grootste winkel-as van Merksem te midden van duizenden belangstellenden”, aldus de organisatie Karakterkoersen.

Districtsvoorzitter van Merksem Luc Bungeneers (N-VA) betreurt, maar begrijpt de beslissing. “Ik ben niet blind voor het feit dat we met zijn allen nog steeds in woelig vaarwater zitten wat het organiseren van grote evenementen betreft. Ik hoop dat we de schade kunnen inhalen door er volgend jaar opnieuw een groot feest van te maken, als de omstandigheden dat toelaten”, zegt Bungeneers.

De eerstvolgende wedstrijd op de kalender van Karakterkoersen is de Antwerp Port Epic die voor een groot deel door de Antwerpse haven rijdt. Vorig jaar werd die koers al coronaproof gereden zonder toeschouwers. De Antwerp Port Epic blijft daarom dit jaar wel op de kalender staan op 12 september.

MEER OVER Coronavirus