Pierre en Tom Van Damme. 

Pierre en Tom Van Damme. ©  Victoriano Moreno

Ook Grote Bevrijdingsfeest geannuleerd: “Ik zit vooral in met de jongeren die weer geen vrije zomer hebben”

Tom Van Damme, zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme, is er het hart van in. Zijn Grote Bevrijdingsfeest kan niet doorgaan. “Met oprechte pijn in ons hart en tranen in de ogen moeten we het feest toch nog annuleren”, zegt hij.

Rebecca Van Remoortere

Niet alleen Pukkelpop gooit de handdoek noodgedwongen in de ring, ook wat het grote bevrijdingsfeest na corona had moeten zijn, kan nu niet doorgaan. Door corona. Tom Van Damme kondigde al in februari aan dat er een bevrijdingsfeest zat aan te komen. Dat was eerst voor juli gepland. Maar omdat recent werd beslist dat evenementen pas vanaf 13 augustus kunnen doorgaan, werd het feest uitgesteld. Snel bleek dat te veel gasten op de nieuwe datum andere plannen hadden. Ze zouden niet kunnen komen.

Dus viel de pijnlijke beslissing om te annuleren. “Voor ons is het echt met oprechte pijn diep in ons hart en tranen in de ogen dat we alsnog het evenement moeten annuleren. Wij hebben samen met verschillende partners, de stad Deinze en onze artiesten dag en nacht gestreden om het te laten doorgaan. Wij hebben ons allemaal tot het uiterste flexibel opgesteld, maar helaas is België er nog niet klaar voor om de bevolking de vrijheid terug te geven, ondanks het feit dat de ziekenhuisopnames momenteel niet uit de bocht vliegen”, zegt Tom Van Damme.

Volgens hem was de communicatie van de overheid te last minute. “Wij kunnen enorm veel als sector, maar als de spelregels twee weken voor aanvang wijzigen, wordt het niet meer haalbaar. Ik begrijp zeker de beslissing van de organisatie van Pukkelpop om te annuleren. Hun spelregels zijn honderd keer veranderd. Bij duizenden mensen een nieuwe test laten afnemen tijdens zo’n gigantisch evenement is echt niet haalbaar. Ook niet voor een sector die gespecialiseerd is in trouble management.”

Grieks alfabet

Tom en de rest van de organisatoren zijn erg van slag, maar ze zitten vooral in met de vele jongeren die weer opgezadeld zitten met een zomer zonder vrijheid. “Wij zijn als jongerenorganisatie enorm aangedaan. Ik heb daar amper woorden voor. Ik denk dat het voor de jeugd een enorme klap in het gezicht is dat niet alleen ons feest geannuleerd is, maar ook andere evenementen massaal gecanceld worden. Dit is een zware klap die onderschat wordt door de overheid. Onze vraag en die van velen is: wanneer gaan we eindelijk terug normaal kunnen doen? Pas als we klaar zijn met het overlopen van het volledige Griekse alfabet?”

Tickethouders van het Grote Bevrijdingsfeest krijgen binnen de week het betaalde bedrag teruggestort.

MEER OVER Coronavirus