Pukkelpop gooit de handddoek wegens ‘onwerkbare maatregelen’: “Je vraagt Van Aert toch ook niet om met één wiel te koersen?”

Pukkelpop gaat niet door in 2021. Dat heeft de organisatie zonet in een mededeling laten weten. De organisatie van Pukkelpop wijst naar de steeds wijzigende regels van overheidswege als verklaring voor de annulering van het festival.

jvh, gh

“Afgelopen maandag was de verrassing dan ook groot toen duidelijk werd dat het kader, waarbinnen we als organisatie konden bewegen, onwerkbaar werd. In oorsprong, na het Overlegcomité van 16 juni, volstond een negatieve PCR-test die niet ouder was dan 72 uur. Afgelopen maandag, meer dan een maand na de oorspronkelijke richtlijnen, werd dit plots teruggebracht naar 48 uur. Absoluut geen klein detail wanneer je een event van de grootteorde als Pukkelpop moet organiseren. Ook kon er sinds maandag op basis van een negatieve antigeentest geen toegang meer verleend worden tot het festival. Hertesten via antigeen kan nu plots weer wel, maar de initiële geldigheidsduur van 48 uur werd teruggebracht naar 24 uur.”

“We maakten ons aanvankelijk op voor een capaciteit tot 7.000 testen per dag op de festivalsite. De aangepaste geldigheidslimiet van respectievelijk een snelle antigeentest en een PCR-test betekent dat we de capaciteit zouden moeten verdrievoudigen. In perspectief: dit is vijf maal de maximale capaciteit van de grootste testdorpen van dit land. Wij kunnen onmogelijk aan de overheid garanderen dat we dit in veilige omstandigheden kunnen georganiseerd krijgen. Dit is simpele wiskunde en veel gezond verstand.”

Wat vind jij van de afgelasting van Pukkelpop? Terecht, jammer of een schande?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt zaterdag in Gazet van Antwerpen.

Voortschrijdend inzicht

“Met alle bijkomende eisen is het dagelijks testen van zoveel jongeren volstrekt onhaalbaar”, klinkt het. “We betreuren enorm dat deze beslissing pas een maand voor aanvang van het festival genomen werd door onze overheden, maar dit was altijd een proces van voortschrijdend inzicht. Nu evenwel blijkt dat aan deze nieuwe regels moet worden voldaan om Pukkelpop te organiseren, kunnen we bijgevolg niet anders dan deze beslissing respecteren, en worden we gedwongen het festival te verplaatsen naar volgend jaar.”

Pukkelpoppers die een ticket hebben gekocht zullen voor 8 augustus via e-mail worden gecontacteerd. Zij krijgen de keuze tussen een terugbetaling van hun ticket, of een automatische overzetting naar de editie van 2022. Die gaat door van donderdag 18 augustus tot zondag 21 augustus.

Koersen met één wiel

Woordvoerder Frederik Luyten van Pukkelpop heeft intussen gereageerd voor de camera’s. Of een kleinschaligere editie van bijvoorbeeld drie dagen geen optie was? “Met alle respect, we zijn drie weken voor het festival”, reageert Luyten scherp. “We hebben de afgelopen week lang onderhandeld. Daarom heeft onze communicatie ook eventjes op zich laten wachten, omdat we dit gewoon erg grondig willen onderzoeken. Dat hebben we vanaf het begin gedaan. Als je dan vlak voor de wedstrijd de spelregels eventjes gaat veranderen… Je kan ook niet verwachten dat je tegen Wout van Aert zegt: je mag morgen de koers rijden, maar het zal wel op één wiel zijn. Dat gaat gewoon niet meer.”

(dvd)