Themabeeld fietsdiefstal. 

Themabeeld fietsdiefstal. © rr

Dief steelt fietsen en onderdelen om cocaïneverslaving te kunnen betalen

Mechelen -

De 39-jarige Abdellah B. moest zich in de rechtbank van Mechelen verantwoorden voor een reeks diefstallen van fietsen en fietsonderdelen. Hij riskeert een gevangenisstraf van achttien maanden. Eén van zijn slachtoffers vroeg ook een schadevergoeding.

Abdellah B. stond terecht voor een reeks van zes diefstallen in april van dit jaar. Volgens het openbaar ministerie stal hij fietsen en fietsonderdelen zoals batterijen in opdracht van iemand anders. Per diefstal kreeg hij van zijn opdrachtgever een schamele vijftig euro, ook al stal hij fietsen met een waarde van enkele duizenden euro. Met dat geld bekostigde hij zijn cocaïneverslaving.

Tijdens zijn verhoor bekende B. slechts drie van de zes feiten, maar in de rechtbank legde hij plots volledige bekentenissen af. Het parket wil de dief nu achttien maanden achter de tralies en vordert ook een boete van 800 euro. “De beklaagde werd in het verleden al elf keer veroordeeld. Hij kreeg verschillende kansen, maar greep die niet. Hij berokkent telkens veel leed aan zijn slachtoffers. Daarom is een gevangenisstraf op zijn plaats”, klinkt het.

Bovenop de vordering van het parket vraagt één van zijn slachtoffers ook een schadevergoeding. De verdediging van de man vraagt dan weer een voorwaardelijke straf. “Mijn cliënt heeft hulp nodig, bijvoorbeeld via een residentiële opname. Zo kan hij werken aan zijn drugsverslaving. Daar is de maatschappij meer bij gebaat dan bij een opsluiting”, aldus zijn raadsman.

Vonnis op 28 juli. (svds)

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio