© BFM

Grote afvalbrand bij Remondis-De Vocht gaat gepaard met hevige rookontwikkeling

Reet -

Vrijdagochtend is er brand ontstaan bij het afvalverwerkende bedrijf Remondis-De Vocht op de Steenweg op Waarloos in Reet (Rumst). Een grote berg afval, achteraan op het bedrijfsterrein, had er vuur gevat. Omdat er heel veel rook vrijkwam werd de raad gegeven om ramen en deuren gesloten te houden.

Theo Derkinderen

Toen de brand kort na half vier vrijdagochtend werd opgemerkt, stond de berg afval al compleet in lichterlaaie. Metershoge vlammen sloegen uit het afval en er steeg een grote, donkere rookwolk op. “Het ging om een berg afval van ongeveer twintig op twintig meter en toch wel enkele meter hoog. Afval dat niet in een hal lag opgeslagen, maar in openlucht. Er lag voornamelijk huishoudelijk afval dat afkomstig was van boten”, licht brandweerkapitein Ive Van den Eynde van brandweerzone Rivierenland toe. “We hebben onmiddellijk een gang gecreëerd met de naastliggende afvalberg zodat het vuur niet kon overslaan. Het afval werd met een kraan uit mekaar getrokken en dan uiteindelijk met heel veel water geblust. Gevaar voor overslag naar de gebouwen op het bedrijfsterrein was er niet.”

Bij aankomst van de brandweer stond de afvalberg compleet in lichterlaaie ©  rr

Brandweerploegen van de posten Rumst, Duffel en Boom kwamen ter plaatse voor de blussingswerken. “We hebben ook de grote tankwagen van brandweerpost Boom ingezet voor de brandbestrijding. Die heeft een capaciteit van 40.000 liter water. Voor dit soort interventies hebben gewoon heel veel water nodig om het brandende afval te kunnen blussen en heropflakkeringen te vermijden.”

Veel rook

De brand ging met heel wat rook gepaard. Rook die bleef hangen in de buurt van de Steenweg op Waarloos en verder richting Rumst ©   BFM

De brand ging ook met een grote rookontwikkeling gepaard. De rookpluim dreef af richting Rumst en viel zelfs al neer op de Steenweg op Waarloos en het gebied daarachter. Omdat er weinig of geen wind zat, bleef de rook ook laag hangen. “Mensen die hinder zouden hebben van de rook, of waar de rook echt tussen de huizen hangt, hebben we de raad meegegeven om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen. Het gemeentebestuur communiceerde deze boodschap ook via haar sociale mediakanalen.”

Voorlopig is het nog niet duidelijk wat de brand bij Remondis-De Vocht heeft veroorzaakt. Meer dan waarschijnlijk heeft het vuur wel al een tijdje gewoed en werd het pas opgemerkt toen de afvalberg compleet in lichterlaaie stond.

Heel veel laaghangende rook boven het bedrijf ©  BFM

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat het afvalverwerkende bedrijf met een brand wordt geconfronteerd. De laatste brand dateert van april 2020. Toen ging een grote partij afval in een loods van het bedrijf in vlammen op. Ook eerder waren er al afvalbranden.

Bij de brand van vrijdagochtend raakte niemand gewond. De brandweer was uren in de weer om het vuur volledig geblust te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hulpdiensten