©  BELGAIMAGE

Ineos vraagt opnieuw omgevingsvergunning aan, maar protest tegen fabriek blijft: “Niet veel opgeschoten tegenover vorige versie”

Antwerpen” -

Ineos heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de ethaankraker van zijn omstreden ‘Project One’ in de Antwerpse haven. Volgens het chemieconcern kosten de investeringen 3 miljard euro. De kritiek verstomt evenwel niet.

De Britse chemiegroep wilde eerst een nieuwe propyleenfabriek bouwen én een ethaankraker. Maar na protest van milieuorganisaties trok het in maart de vergunning zelf in. Het bedrijf kreeg kritiek omdat het bos wou kappen voor voorbereidende werken. Die vergunning werd geschorst.

De propyleenfabriek is voorlopig geschrapt. Nu is opnieuw een omgevingsvergunning aangevraagd, voor de ethaankraker. Daarbij zullen de milieueffecten in zijn geheel worden bestudeerd.

Milieuactivist Thomas Goorden, bekend door het PFOS-dossier, blijft fors gekant tegen de fabriek. “Het blijft een fabriek die schaliegas in wegwerpplastic omzet. Daarmee raakt het plasticprobleem niet opgelost. We zijn niet veel opgeschoten tegenover de vorige versie.”

Klimaatneutraal

“Ineos zegt dat het tien jaar na de bouw klimaatneutraal wil zijn, maar ze rekenen op technologie die nog niet beschikbaar is. Carbon capture (CO₂ opvangen en stockeren, red.), is nog hypothetisch. We wachten het openbaar onderzoek af om te zien hoe we hier op reageren.”

“Het is toch redelijk frappant dat men verder doet in tijden waarin hier en overal ter wereld de impact van klimaatverandering zichtbaar is. Het blijft ook vreemd waarom Vlaanderen zich garant blijft stellen voor het project.”  cm

Vastgoed

Jobs in de regio