©  Sven Dillen/belga

Minister Vandenbroucke: “Als Pukkelpop zich houdt aan de afgesproken regels, kan het doorgaan”

De opbouw van Pukkelpop is stilgelegd en de ticketverkoop offline gehaald. De organisatie van het festival vraagt verduidelijking van de federale regering over ‘onverwachte veranderingen’, klinkt het in een persmededeling. “Pukkelpop is sinds dinsdag op de hoogte van de regels voor het covid safe ticket”, klinkt het bij het kabinet-Vandenbroucke.

dewo, isg, kma

De werken aan het festivalterrein in Kiewit zijn al twee dagen opgeschort, en ook de ticketverkoop ligt plat. De organisatie bracht vandaag een mededeling naar buiten met meer uitleg: “De onverwachte wijzigingen, aangekondigd na het Overlegcomité van afgelopen maandag, hebben grote gevolgen voor de verdere organisatie van Pukkelpop”, klinkt het.

Pukkelpop heeft het over de testprocedures voor grote evenementen en het zogenaamde covid safe ticket. Tot nu tot ging het festival ervan uit dat festivalbezoekers een negatieve test moesten voorleggen die niet ouder was dan 72 uur, maar dat is nu teruggebracht tot 48 uur. Dat betekent dat festivalgangers zich meermaals zouden moeten laten testen op het terrein. Bovendien beweert Pukkelpop dat antigeentesten niet langer aanvaard worden, alleen PCR-testen. De festivalorganisatie vraagt de federale overheid dringend om opheldering.

Maar het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ontkent dat alleen de PCR-test geldig is. Volgens het kabinet zijn antigeentesten wel mogelijk met een geldigheid van 24 uur. Dat heeft Vandenbroucke nog eens benadrukt op het Journaal.

Verschillende bandjes

“Dat betekent dat als je vrijdag naar Pukkelpop wil met een negatieve antigeentest, je op het festivalterrein mag blijven tot zaterdagavond. Als je zondag opnieuw wil gaan, moet je je nogmaals laten testen”, klinkt het.

Of dat haalbaar is voor de organisatie van Pukkelpop? “We zullen werken met een app waar op aangegeven zal worden hoe lang de negatieve tests geldig zijn. De organisatie kan bijvoorbeeld werken met verschillende bandjes om het onderscheid zichtbaar te maken”, zegt de minister. “Als Pukkelpop zich houdt aan de afgesproken regels, dan kan het perfect doorgaan.”

Van een annulering van Pukkelpop is momenteel geen sprake, al wordt er gebrainstormd over haalbare manieren om bezoekers te controleren op corona. “Er zijn 101 redenen voor het stilleggen van de werken. En ja, de coronamaatregelen zijn daar een onderdeel van”, zei Patrick Breugelmans van de organisatie aan Het Belang van Limburg. “Sowieso zitten we voor op schema.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op basis van een interne rondvraag riep huisartsenvereniging Domus Medica maandag nog op om de massa-evenementen, zoals Pukkelpop of de Grand Prix van Francorchamps, in augustus niet meer te laten doorgaan. “De harde realiteit is dat de cijfers niet de goede richting uitgaan, hoe graag we het ook anders zouden zien. En we weten uit het verleden dat het dan plots snel kan gaan”, zei voorzitter Roel Van Giel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Pukkelpop