©  Shutterstock

Verschillende binnen- en buitenlandse websites getroffen door grote panne

Door een technisch probleem dat wereldwijd de websites en apps van grote bedrijven heeft plat gelegd, waren ook in België tal van websites een tijdje onbereikbaar. Zo lagen onder meer de sites van KBC, Delhaize, Airbnb en de sites en apps van mediabedrijf DPG Media (o.a. Het Laatste Nieuws, De Morgen, De Tijd, VTM) even plat. Intussen zijn de sites opnieuw bereikbaar.

Ook in het buitenland lagen heel wat websites plat. Zo bijvoorbeeld Kruitvat, Jumbo, Albert Heijn, Airbnb, FedEx, Steam, De Volkskrant, Bild, … Ook de websites van bekende internationale banken, zoals Barclays, Tesco Bank en the Bank of Scotland waren niet bereikbaar. En ook bij onze noorderburen lagen heel wat banksites plat, zoals Rabobank en ABN Amro. In sommige gevallen ging het wel enkel om een buitenlandse site. Zo was ING.be wel bereikbaar, maar ING.nl niet bijvoorbeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De oorzaak van de storing lag bij het bedrijf Akamai, een content delivery network dat ervoor zorgt dat websites wereldwijd beschikbaar zijn. Akamai gaf aan dat er een probleem was met zijn Edge DNS-dienst. Intussen heeft het bedrijf via Twitter laten weten dat het probleem is opgelost en dat de service opnieuw normaal draait. Omstreeks 18u45 kwamen de getroffen websites opnieuw online.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een gelijkaardig probleem deed zich een maand geleden ook al voor door een probleem bij Fastly, een Amerikaanse aanbieder van cloud computing-diensten. Toen waren heel wat grote internationale sites (New York Times, Bloomberg News, BBC, CNN, de Financial Times) maar ook de RTBF in ons land een tijd niet bereikbaar. (sgg)