©  REUTERS

Olympisch voetbaltoernooi begint verrassend: Frankrijk zwaar onderuit, titelverdediger Brazilië wint

Hoewel de Olympische Spelen officieel pas vrijdag op gang getrokken worden, is er toch al wat actie te bespeuren in een aantal sporttakken. Zo ook in het voetbal. Nadat het vrouwenvoetbal al sinds gisteren bezig is, zijn vandaag ook de mannen er aan begonnen. En er vielen meteen een aantal verrassende resultaten te noteren.

Maarten Vanhoof

In groep D stond de kraker tussen titelverdediger Brazilië en Duitsland op het programma. Bij Brazilië was ex-Barcelona rechtsachter Dani Alves de aanvoerder en ook Everton-spits Richarlison was erbij. En dat zullen de Duitsers geweten hebben, want na een half uur had hij er al drie in het mandje gelegd. Een vierde treffer voor de Brazilianen in de eerste helft behoorde ook nog tot de mogelijkheden, maar Cunha zag zijn elfmeter gestopt worden door Florian Müller.

Richarlison was de boeman van de Duitsers met een hattrick. 

Richarlison was de boeman van de Duitsers met een hattrick. ©  REUTERS

Ondanks de grote achterstand, weerden de Duitsers zich in de tweede helft wel nog als duivels in een wijwatervat. Net voor het uur lukte Nadiem Amiri de eerredder. Even later moest het evenwel met tien verder nadat Maximilian Arnold, toch een van de grotere namen in de Duitse selectie, een tweede gele kaart onder de neus geduwd kreeg. Toch bleven de Duitsers proberen. En met succes, want een dikke vijf minuten van het einde kon Ragnar Ache voor de aansluitingstreffer zorgen. Een gelijkmaker kwam er evenwel niet meer. Integendeel: diep in de blessuretijd maakte Paulinho er nog 4-2 van. Zo begint titelverdediger Brazilië voortvarend aan het toernooi, terwijl Duitsland in zijn volgende wedstrijd tegen Saudi-Arabië maar beter kan winnen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Frankrijk begint met pijnlijke nederlaag

Eerder op de dag kreeg Frankrijk in groep A meteen een stevige nederlaag te verwerken. Les Bleus kregen een 4-1 om de oren van Mexico. Alle doelpunten vielen na rust. In acht minuten snelde Mexico naar 2-0, waarna Frankrijk pas een kwartier later kon tegenprikken. Cultspits André-Pierre Gignac, dispensatiespeler (speler ouder dan 23, elk land mag er zo drie selecteren) bij Frankrijk, scoorde de 2-1 vanop de penaltystip. Opvallend: Gignac (ex-Marseille) weigerde te vieren omdat hij sinds 2015 in de Mexicaanse competitie actief is.

Uiteindelijk ging Frankrijk nog met 4-1 de boot in, waardoor het meteen een slechte zaak doet in groep A. Een nieuwe olympische gouden medaille in het voetbal sinds 1984, zit er zo niet meteen aan te komen voor Les Bleus.

Gignac was trouwens niet de enige speler met naam en faam tussen de lijnen. Bij Mexico stond er namelijk niemand minder dan Guilllermo Ochoa onder de lat. De doelman kwam in de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019 nog uit voor Standard.

Oude bekende Guillermo Ochoa 

Oude bekende Guillermo Ochoa ©  AFP

Egypte houdt Spaans talent in bedwang

Een andere wedstrijd waarnaar vandaag werd uitgekeken, was Egypte-Spanje in groep C. Dit omdat er bij La Roja maar liefst zes spelers zijn die ook op het afgelopen EK actief waren. Hun namen: Pedri, Dani Olmo, Eric Garcia, Mikel Oyarzabal, Pau Torres en Unai Simon. Al deze spelers zijn aanwezig op de Spelen omdat ze jonger zijn dan 23. Tel daar nog Marco Asensio, Dani Ceballos (beiden Real Madrid) en Oscar Mingueza (Barcelona) bij en je weet dat Spanje met een indrukwekkend elftal kan aantreden in Tokio. Toch konden de Spaanse vedetten niet winnen van Egypte. La Roja dwong wel kansen af, maar de wedstrijd eindigde op 0-0.

Nog in groep C won Australië met 0-2 van Argentinië. Verder was er ook nog Nieuw-Zeeland - Zuid-Korea (1-0) en Roemenië - Honduras (1-0) in groep B en Ivoorkust - Saoedi-Arabië (2-1) in groep D. Gastland Japan won in groep A zijn openingsmatch tegen Zuid-Afrika.

Pedri, smaakmaker op het EK bij Spanje, maar nu teleurgesteld 

Pedri, smaakmaker op het EK bij Spanje, maar nu teleurgesteld ©  AP

MEER OVER Olympische Spelen Tokio

Meer sportnieuws