Davy V.B. bedreigde de medewerkster van de apotheek in de Bergstraat met een mes en ging ervandoor met een geldsom. © Joren De Weerdt

Drugsverslaafde riskeert 37 maanden cel voor overval op apotheek

Heist-op-den-Berg -

Een 35-jarige drugsverslaafde man uit Heist-op-den-Berg riskeert een gevangenisstraf van 37 maanden voor de overval op een apotheek in februari. Hij bedreigde de medewerkster en een leverancier met een mes en ging ervandoor met een geldsom. Na een korte achtervolging kon hij ingerekend worden.

Stijn Van de Sande, Theo Derkinderen, Bert Provoost

De feiten speelden zich eind februari af in de Bergstraat in Heist-op-den-Berg. De 35-jarige Davy V.B. wandelde gewapend met een keukenmes de apotheek binnen. Hij droeg een mondmasker en een skibril. Medewerkster Anne Vervoort was op dat moment alleen in de zaak en verklaarde een dag later dat de man geen woord zei tijdens de overval. “Hij was niet agressief, maar toonde het mes. Ik wist hoe laat het was en heb hem het geld uit de kassa gegeven”, zei ze.

Een leverancier van medicijnen die op dat moment net kwam leveren, probeerde V.B. nog tegen te houden, maar dat lukte niet. Na een korte achtervolging kon de man uiteindelijk ingerekend worden. De buit kon volledig gerecupereerd worden en de Heistenaar verblijft sindsdien in de gevangenis. Tijdens zijn verhoor bij de politie verklaarde hij zich niets te herinneren van de overval. Dat wijt hij aan zijn drugsproblematiek.

Afkickverschijnselen

Ook de verdediging van Davy V.B. verwijst naar zijn drugsverslaving. “Op dat bewuste moment in februari nam mijn cliënt al een hele tijd dagelijks methadon om af te kicken van zijn heroïneverslaving”, zegt zijn advocaat. “Maar door een fout met de voorschriften had hij geen methadon meer. De zware afkickverschijnselen hebben hem aangezet om de overval te plegen, nota bene in zijn vaste apotheek en bij de medewerkster die hem regelmatig voorthielp.”

De beklaagde zelf drukte zijn spijt uit in de rechtbank. “Ik wou dat ik de tijd kon terugdraaien”, zei hij. “Normaal gezien zou ik nooit een overval plegen, maar ik was mezelf niet door de afkickverschijnselen. Ik was echt ziek omdat ik geen methadon meer had. En geld voor heroïne had ik ook niet. Het leek op dat moment de enige uitweg.”

In eerste instantie vorderde het parket een internering, maar daar kwam de procureur des konings tijdens de zitting van donderdag op terug. Uit extra onderzoeken blijkt de man wel degelijk toerekeningsvatbaar te zijn. De beklaagde riskeert nu een effectieve gevangenisstraf van 37 maanden voor de gewapende overval.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio