© ATV

Ook Beerschot en Antwerp starten rookvrij aan nieuw voetbalseizoen

Antwerpen -

K. Beerschot VA en R. Antwerp FC trappen het nieuw voetbalseizoen, net zoals alle andere clubs in 1A en 1B, rookvrij af. Het is de Pro League die, in navolging van verschillende andere landen, beslist heeft om de sigaret en alle varianten erop in de stadions te weren.

Patrick Van de Perre

Anderlecht, Racing Genk, Club Brugge en Cercle Brugge besloten eerder al op eigen initiatief om hun stadion rookvrij te maken. Nu volgt ook de rest van de Belgische profclubs. De Pro League keurde in december van vorig jaar een rookverbod goed. Nu wordt de nieuwe regel ook in de praktijk gebracht.

K. Beerschot VA begint zaterdag de competitie op eigen veld tegen Cercle Brugge. “De stadionomroeper zal bij aanvang van de wedstrijd de supporters wijzen op het rookverbod, de stewards is gevraagd om een oogje in het zeil te houden. Supporters die in het stadion roken, zullen daar door hen op aangesproken worden”, zegt woordvoerder Luther Rommens.

De club en haar stewards zullen rokende supporters vragen om hun sigaret te doven. “Deze nieuwe maatregel is een initiatief van de Pro League. Het is voor Beerschot vanzelfsprekend dat wij hun beslissing respecteren en naleven”, aldus nog Luther Rommens.

“Fans sensibiliseren”

Hetzelfde geluid klinkt bij R. Antwerp FC, dat de competitie begint met een uitwedstrijd op KV Mechelen. “Onze club promoot al jaren een gezonde leefstijl. Ook bij de supporters. Dat hoort bij het imago van Antwerp”, zegt woordvoerder Dimitri Huygen.

En dat zal ook bij aanvang van het nieuwe seizoen niet anders zijn. “Het rookverbod van de Pro League gaat in vanaf dit weekend en we zullen onze supporters sensibiliseren om zich daaraan te houden”, klinkt het nog.

“We gaan onze fans sensibiliseren. De club promoot al jaren een gezonde leefstijl”, luidt het bij R. Antwerp FC.

“We gaan onze fans sensibiliseren. De club promoot al jaren een gezonde leefstijl”, luidt het bij R. Antwerp FC. ©  BELGA

Het rookverbod omvat niet alleen sigaretten, maar ook e-sigaretten en alle ander apparaten die tabak verhitten. De maatregel geldt zowel voor de competitie als voor bekerwedstrijden en is van toepassing in het volledige stadion. Dus ook onder de tribunes.

De Pro League nam deze beslissing in overleg met de Stichting tegen Kanker. “Als grootste organisator van evenementen kiezen we resoluut voor rookvrije stadions. Op die manier dragen we ons steentje bij aan een gezonde en rookvrije samenleving”, zegt de CEO van de Pro League Pierre François.

Al langer in andere landen

Het rookverbod werd in september vorig jaar al goedgekeurd als tijdelijke maatregel tijdens corona. In mei werd beslist om de tijdelijke maatregel om te zetten in een definitief verbod. België is daarmee niet het eerste land dat roken weert uit de stadions van profclubs.

Onder ander in Nederland en het Verenigd Koninkrijk geldt de regel al langer. De Nederlanders begonnen ermee in het seizoen 2020/2021. Clubs zoals Ajax Amsterdam en Vitesse Arnhem voerden op eigen initiatief reeds in 2008 een rookverbod in.

Ook tijdens thuiswedstrijden van de Rode Duivels mag er sinds 2017 niet meer gerookt worden in het stadion.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws