© Joren De Weerdt

Mechelaars kunnen onder toezicht baantjes zwemmen in Keerdok

Mechelen -

Bij een ideaal zomerweertje hebben tientallen Mechelaars donderdagnamiddag in de zwemzone aan het Keerdok een frisse duik genomen. Met dit nieuwe project keert Keerdok terug naar zijn roots van den Ouwen Dok, die geïntegreerd is in het Van der Valk-hotel. Al zal enkel mogen gezwommen worden in vier banen in een afgebakende zone van 35 meter, onder toezicht van redders. “Dat vinden wij een beetje spijtig”, klonk het bij de Jong-CD&V-Mechelen.

Leo De Nijn

“De regelgeving is heel streng en ook de waterkwaliteit moet in orde zijn. Er zijn nogal wat veiligheidsvoorschriften opgelegd, maar die hebben we allemaal kunnen naleven”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+), die zijn zwembroek was vergeten.

Volgens de burgemeester is dit een eerste stap in het zwemproject Keerdok. In september wil de stad een eerste evaluatie houden. “Maar het is de bedoeling dat we hier gestructureerd gaan uitbreiden, maar nog niet aan creatief zwemmen gaan doen. We moeten ons houden aan de wetgeving”, zegt Vandersmissen.

Leden van Triatlon Mechelen zijn in hun nopjes met het Mechels initiatief.

Leden van Triatlon Mechelen zijn in hun nopjes met het Mechels initiatief. © Joren De Weerdt

Gemiste kans

“Dik in orde dat het stadsbestuur tijdens de zomer hier aan het Keerdok werk maakt van meer openbaar zwemplezier. Jammer genoeg is dit enkel voor sportief zwemmen en dus niet voor recreatief sportplezier”, reageert Karl Lauwers namens Jong CD&V-Mechelen. “Daarnaast moeten de Mechelaars ook nog eens drie euro betalen voor een zwembeurt. Dat is een gemiste kans. Jongeren gaan tijdens warme zomerdagen gevaarlijke plaatsen, zoals de Eglegemvijver in Hombeek en de Leuvense vaart, blijven opzoeken om in koele (verboden) wateren te duiken.”

Leden van watersportclub Racing Swimming Club Mechelen, die dit jaar 100 jaar bestaat, beten de spits af voor een eerste duik en waren vol lof over de kwaliteit van het water.

Triatlonclub Mechelen vindt in de Keerdok dan weer eindelijk een plek, dicht bij huis, om in openlucht te zwemmen. “Langere banen zouden voor ons beter zijn, maar dit is een begin naar misschien meer. We zijn allemaal superblij dat het er is. Een fantastisch initiatief”, zeggen Kurt Janssens en Bart Thijs.

Tijl Jammaer: “Hier kom ik graag voor naar Mechelen”.

Tijl Jammaer: “Hier kom ik graag voor naar Mechelen”. © Joren De Weerdt

“Tof om in dit open water te kunnen zwemmen. Ik loop ook graag. Ja, dit hier kunnen doen is voor mij top. Ik woon in Boom, maar hiervoor kom ik wel graag eens naar Mechelen”, zegt Tijl Jammaer (9) na een eerste duik in het Keerdok.

Finne, Jutta en tante Mien.

Finne, Jutta en tante Mien. © Joren De Weerdt

Finne Laurijs (12) uit Bonheiden is lid van de Mechelse zwemclub RSM. “Zwemmen is leuk, vooral als je het buiten kan doen. Ik heb al tien rondjes gedaan. Misschien doe ik er nog wel een paar bij.”

Ook haar zus Jutta (15) is met tante Mien meegekomen om een duik te nemen. “Het water is echt perfect om in te zwemmen. Mooi initiatief”, vindt de zwemster.

Kajakken

Hotel Van der Valk stelt gratis kajakken ter beschikking om het vuil uit het water te halen. “Maar we willen met de stad samenwerken aan leuke acties voor alle Mechelaars en onze hotelgasten”, vindt Roy Wohrmann, manager van het Van der Valk-hotel.

De sportdienst van de stad Mechelen zorgt voor de redders, zodat de zwemzone alle dagen, uitgezonderd op maandag, open kan.

Vanaf vrijdag 23 juli opent de zwemzone voor het grote publiek. Tickets kosten drie euro voor een volwassene en twee euro voor een kind. Mensen met een UiTpas met kansentarief betalen één euro. De tickets zijn verkrijgbaar via de website van de stad.

 

 © Joren De Weerdt

 

 © Joren De Weerdt

 

 © Joren De Weerdt

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio