Nick, Ignace en Wim laadden zelf 600 bakken Fusee in. © RR

Bas Brewery lanceert zijn Fusee: “Met Belgische peer!”

Mortsel -

Met Bas Brewery is de stad Mortsel naast de bestaande brouwerij De Mortselarij een bierinitiatief rijker. Ze lanceert meteen het eerste brouwsel met de blonde Fusee rock ’n roll blonde.

Filip Spoelders

Iets meer dan een eeuw geleden telde Mortsel zes actieve brouwerijen. Deze verdwenen één voor één, maar met een tweede brouwerij komt het rijke bierverleden verder tot leven.

De initiatiefnemers achter Bas Brewery zijn geen onbekenden bij de Mortselse horeca. Nick Alliet, Wim Baelen en Ignace Joly zijn de zaakvoerders van Bar BAS en het Theatercafé.

“De tijd dat we gesloten waren door corona, gingen we dieper in op onze receptuur die we al aan het maken waren. We brouwen al vier jaar zonder commerciële doelen. Fusee is een blond bier, hergist op fles, van 6.5% met frisse zuren, subtiel fruitig en licht droge afdronk. We beschrijven het als een heerlijk zonnig en vlot drinkbaar bier”, lichten de ondernemers toe.

De Fusee rock ’n roll. © RR

In de Fusee wordt een puur Belgisch product verwerkt. “We gebruikten Belgische peer. Het is echter geen perenbier maar het zorgt voor de natuurlijke suikers en de volle frisse smaak. Begin volgend jaar bij de lancering van ons tweede bier denken we eveneens aan een heel leuk Belgisch ingrediënt.”

Kunst en muziek

Bas Brewery wil zijn bieren combineren met kunst en muziek. Een graffitiartiest ontwerpt de etiketten terwijl die een muzieknummer vermelden waarvan Nick, Wim en Ignace denken dat het ideaal is om af te spelen tijdens het drinken van hun bieren. “Voor Fusee ontwierp Edegemnaar SMOK de etiketten. Saudade pt2 van Arsenal is het aangeraden muzieknummer.”

Met hun Bar BAS naast het station Mortsel-Liersesteenweg kregen ze het idee voor de keuze van de biernaam. “Fusee komt van het vakjargon bij de spoorwegen. Het is de vuurpijl die ze gebruiken wanneer een trein geen lichten meer heeft en een donker station binnen rijdt. Het beschrijft helemaal ons bier, sprankelend en fris.”

Tot slot is ecologie belangrijk voor Bas Brewery. Het werkt met gerecupereerde bierbakken van andere brouwerijen. Deze worden met het eigen logo bestickerd.

Fusee is te proeven bij BAS en Theatercafé in Mortsel, La Rosa in Edegem, Le Steak17, The Londen en de Zure in Antwerpen en Zout Erover in Wortel. Bier bestellen is mogelijk via www.basbrewery.be.

De etiketten brengen bier, muziek en kunst samen. © RR

Vastgoed

Jobs in de regio