Gitt Smans (links) en debuterend vrijwilliger Veerle vertellen met hun verhalentheatertje de historie van de kleine krokodil die wel een kindje lust. 

Gitt Smans (links) en debuterend vrijwilliger Veerle vertellen met hun verhalentheatertje de historie van de kleine krokodil die wel een kindje lust. © Hans Otten

Genomineerd voor award: De Verhalenweverij trekt met vertelfiets naar asielcentra

Herentals, Mol -

De Verhalenweverij uit Herentals spant zich in om het leesplezier bij kinderen te bevorderen. Daarvoor trekt het gezelschap met een bakfiets vol prachtige verhalen naar asielcentra, bibliotheken en woonwijken.

Hans Otten

Initiatiefneemster Gitt Smans uit Herentals kreeg zopas te horen dat haar Verhalenweverij vanuit Nederland genomineerd is voor de internationale prijs voor leesbevordering Ibby Asahi. Aan die tweejaarlijkse award is een geldprijs van 10.000 dollar (8.500 euro) verbonden. “Ik twijfel soms of we goed bezig zijn en voelde me gefrustreerd omdat we in de coronapandemie niet in de asielcentra terechtkonden en zo de kinderen niet konden bereiken met verhalen. Deze nominatie doet daarom heel veel deugd”, postte ze als reactie op de site van de organisatie.

De Verhalenweverij mikt in de eerste plaats op kinderen uit kansengroepen en werkt daarom samen met enkele asielcentra. 

De Verhalenweverij mikt in de eerste plaats op kinderen uit kansengroepen en werkt daarom samen met enkele asielcentra. © De Verhalenweverij

Gitt Smans begon De Verhalenweverij in 2017, met als specifieke doel om het lezen bij kinderen uit kansengroepen te bevorderen. “We zijn toen van start gegaan met een werking in het asielcentrum van Broechem (Ranst, red.). Daar zijn later ook de asielcentra van Houthalen-Helchteren en Zaventem bijgekomen. We hebben ook een project rond leesplezier en talentontwikkeling gedaan in de bijzondere jeugdzorg, maar dat is intussen afgerond. Daarnaast houden we ook voorleesmomenten in samenwerking met bibliotheken. Waren we in 2017 met drie vrijwilligers, dan zijn er dat intussen een vijftigtal”, vertelt Gitt Smans.

Initiatiefneemster Gitt Smans (links) en vrijwilligers Marlies en Veerle staan te popelen om de kinderen enkele vrolijke, romantische en spannende verhalen te vertellen.

Initiatiefneemster Gitt Smans (links) en vrijwilligers Marlies en Veerle staan te popelen om de kinderen enkele vrolijke, romantische en spannende verhalen te vertellen. © Hans Otten

Kleinschalige leesmomentjes

Het betekent concreet dat de vertellers van De Verhalenweverij een keer per maand naar de asielcentra trekken om er twee uur lang met de kinderen bezig te zijn. Het klassieke voorleesmoment is intussen uitgegroeid tot een uitgewerkte activiteit waarbij de kinderen andere boeken kunnen ontdekken en creatief aan de slag gaan. “Deelname is niet verplicht. Intussen hebben we een gelijkaardig programma in de bibliotheek van Ranst, waaraan zowel kinderen uit het asielcentrum als lokale kinderen deelnemen. Daar zitten ze natuurlijk wel twee uur vast bij ons, maar we merken dat het enthousiasme en de concentratie in die gevallen juist groter zijn.”

Bij kamishibaiverhalen schuiven de vertellers een reeks prenten een voor een uit het verhalentheatertje weg.  

Bij kamishibaiverhalen schuiven de vertellers een reeks prenten een voor een uit het verhalentheatertje weg.  ©  Hans Otten

De Verhalenweverij ging vorig jaar ook een uitvoerige samenwerking met de bibliotheek in thuisstad Herentals aan. “En toen kwam corona en viel alles in het water”, zegt Gitt Smans met een groen lachje. “Tot we in de gaten kregen dat corona juist heel wat mogelijkheden bood. We besloten in te zetten op kleinschalige leesmomentjes, verspreid over de hele stad. Op die manier willen we toch zo veel mogelijk kinderen bereiken die vanwege corona minder les gehad hebben en minder kans hebben gehad om verhalen te horen en te ontdekken hoe fijn verhalen wel zijn.”

Vertelfiets

Bij die visie sluit de oude Japanse vertelmethode kamishibai die De Verhalenweverij vaak hanteert, naadloos aan. Dat gaat terug tot de jaren dertig van vorige eeuw, toen mannen in Japan op hun fiets met daarop een klein verteltheater door de stad trokken. In dat theater toonden ze prenten die het verhaal illustreren.

In de speciale elektrische bakfiets van de Verhalenweverij kunnen de kamishibaiverhalen makkelijk gestockeerd worden.

In de speciale elektrische bakfiets van de Verhalenweverij kunnen de kamishibaiverhalen makkelijk gestockeerd worden. © Hans Otten

“De technische diensten van de stad Herentals maakten voor ons een speciale kamishibaifiets, maar die bleek uiteindelijk niet zo stabiel. Door crowdfunding en sponsoring hebben we nu een elektrische bakfiets met voorop ons verteltheater. Daarmee trekken we nu ook de hele zomer in Herentals van plein tot plein. Tegelijk hebben we in Mol een soortgelijke samenwerking met de bibliotheek opgezet. Intussen hebben we toch een honderdtal kamishibaiboeken in onze collectie, ook in andere talen en uit andere culturen. Zo kunnen we beter aansluiten bij de leefwereld van kinderen in de asielcentra.”

Opvallend is dat De Verhalenweverij door de Nederlandse tak van organisatie Ibby Asahi voor de internationale prijs is genomineerd. “We leerden de organisatie kennen tijdens een webinar van Stichting Lezen Nederland waar we gevraagd waren om te getuigen over voorlezen voor vluchtelingenkinderen. Of ik nu plannen heb om onze werking over de landsgrens uit te breiden? Goh, eigenlijk rijd ik toch nog het liefst met onze bakfiets van plein naar plein om verhalen te doen”, lacht Gitt Smans.

www.verhalenweverij.be
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio