De brace van Spentys. 

De brace van Spentys. ©  rr

AZ Herentals zoekt patiënten voor klinische studie artrose duimbasis

Herentals -

In het AZ Herentals loopt op dit moment een klinische studie over braces voor duimbasisartrose. “Omdat artrose een chronische aandoening is, is het belangrijk dat ondersteunende middelen zowel voldoende steun geven als comfortabel aanvoelen”, zegt handchirurg Sofie Goeminne. “We willen nagaan welk type brace het best aan alle vereisten voldoet.” Wie aan duimbasisartrose lijdt, kan zich aanmelden voor deelname aan de studie.

Marc Helsen,

Bijna één op de drie vrouwen boven 40 jaar lijdt aan duimbasisartrose, maar ook bij mannen komt deze aandoening vaak voor. Zij kan gepaard gaan met krachtverlies in de hand, een zeurende pijn of verstijving van de duimbasis. In eerste instantie wordt er geprobeerd om de problemen onder controle te houden met een spalk of brace, in combinatie met medicatie en kinesitherapie.

“Patiënten met beginnende duimbasisartrose kunnen vaak geholpen worden zonder ingreep”, zegt dokter Sofie Goeminne. “Omdat de aandoening chronisch is, is het belangrijk een goed hulpmiddel te vinden zodat patiënten zo veel mogelijk hun normale activiteiten kunnen blijven uitvoeren, met zo weinig mogelijk pijn en een zo hoog mogelijk comfort. Met deze klinische studie willen we de objectieve vergelijking tussen drie types brace maken.”

Orthopedie Van Haesendonck (OVH) is in AZ Herentals het orthopedisch bedrijf dat hulpmiddelen verstrekt aan patiënten. “Standaard werken we met een prefab brace van het merk Push, waarbij de duimbasis gestabiliseerd wordt”, zegt Luc Coenen van OVH. “Zo’n brace is er in verschillende maten, zodat de patiënt een goed aansluitend exemplaar krijgt. De Pushbrace is gemaakt uit duurzame materialen.”

Naast de prefab brace levert OVH een op maat gemaakte brace voor de studie. “De IMF-brace – immediate fitting – wordt uit thermoplast gemaakt”, zegt Luc Coenen. “Het materiaal wordt verwarmd, waardoor het soepel en verwerkbaar wordt. Daarna wordt het rond de hand van de patiënt gemodelleerd. Zo krijgt de patiënt een comfortabel, op zijn maat gemaakte brace.”

De derde brace is een ge-3D-printe brace van de Brusselse start-up Spentys. “Deze brace is gemaakt uit een stevig materiaal, hoewel die licht aanvoelt, en wordt volledig op maat van de patiënt gemaakt”, zegt Cédric Gilissen van Spentys. “Er zijn gaten voor verluchting en je kunt ermee douchen, waardoor je een stinkende brace vermijdt.”

Gedurende een jaar

In de klinische studie krijgt elke patiënt willekeurig één type brace toegewezen. Deze is gratis voor de deelnemers. Patiënten worden gedurende een jaar opgevolgd om na te kijken hoe de brace ervaren wordt op vlak van pijn en draagcomfort en wat het effect is op de functionaliteit van de hand.

“Elk type brace wordt getest door zeventig patiënten om relevante resultaten te bekomen”, zegt dokter Sofie Goeminnen. “Hiervoor zijn bijkomende testpersonen nog welkom. Wie lijdt aan duimbasisartrose en tussen 18 en 80 jaar oud is, kan zich opgeven om deel te nemen aan de studie.”

Kandidaten voor het onderzoek kunnen contact opnemen met Nathalie van Beek via nathalie.vanbeek@azherentals.be of 014-24.63.68.
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio