Jean-Claude, Ingrid, Mieke, Linda, Lugarde en Charlie zijn de Kalmthoutse Tuinrangers © rr

Tuinrangers brengen biodiversiteit in jouw tuin

Kalmthout -

Tuinrangers zijn opgeleide vrijwilligers die op vraag aan huis komen en adviseren hoe je de tuin meer biodivers kan maken. Kalmthout is een van de Vlaamse pioniergemeenten die instappen in dit project.

Er is iets met het klimaat, zo leerden we de voorbije dagen jammer genoeg nog maar eens. Tuinrangers kunnen een klein beetje helpen om ons te wapenen tegen extreme hitte en te natte periodes.

Per deelnemende stad of gemeente staat Inverde, als opleidingscentrum van het Agentschap Natuur en Bos, in voor de opleiding, opvolging en bijscholing van het lokale team. Een veertiental belangstellenden volgden de infosessie en uiteindelijk volgden zes van hen de opleiding. Ondertussen bezocht het zestal al een veertigtal tuinen in Kalmthout.

Linda en Lutgarde geven advies aan Myriam Dirven © evdw

Lutgarde Niemans kwam eerder toevallig terecht bij de Tuinrangers. “Op een late namiddag stapte een man naar onze tuin. Hij sprak met veel lof over onze ecotuin en nodigde me uit om ’s avonds deel te nemen aan de infosessie over dit project. Ik ging naar de infosessie en ben nu een van de zes Kalmthoutse Tuinrangers.”

Linda Michiels : “In Vlaanderen hebben we heel wat natuurparken en da’s goed. Maar wanneer we onze privétuinen de kans geven om meer biodivers en natuurvriendelijker te zijn, is dat een heel goede zaak voor de natuur in het algemeen. Dat is een van de redenen, waarom ik deze opleiding volgde.”

Zowel Lutgarde Niemans als Linda Michiels bouwden al ervaring op. Lutgarde specialiseert zich in akkertuinen, terwijl Linda zich eerder toelegt op bostuinen.

“Wanneer we een aanvraag binnenkrijgen, maken we via geopunt of google maps een plannetje van de tuin die we bezoeken. Zo krijgen we al een idee van wat we te zien krijgen en denken we al hoe we eventueel alles biodiverser kunnen maken”, zegt Linda Michiels uit. Lutgarde Niemans : “Ter plekke luisteren we naar de eigenaar en geven tips hoe hij zijn tuin kan aanpakken.”

Bijenkasten

Sommige vragen komen geregeld terug, bijvoorbeeld ‘ons bijenhotel krijgt geen gasten, hoe komt dat?’ of ‘we hingen vogelkastjes, maar geen vogel komt erop af’.

Lutgarde Niemans : “Wanneer bijen je hotel ontdekken, maar vaststellen dat er nergens in de buurt lekkers te eten valt, blijft je hotel zonder gasten. Hoe zou je zelf zijn? Zorg ervoor dat in de buurt van het bijenhotel bloemen staan en de insecten komen vanzelf.” “Hetzelfde geldt voor vogelkastjes.”, neemt Linda over, “Hang ze niet te hoog en zorg dat de vogels beschermd zijn tegen roofdieren. Kastjes hang je liefst gericht naar het noorden of noordoosten.”

Vastgoed

Jobs in de regio