©  Marc Herremans

Nieuwe coronakaart: Brussel rood, delen van Nederland donkerrood en in Frankrijk amper nog groen

Het gaat weer de verkeerde kant uit met het coronavirus in Europa: op de nieuwste kaart van het Europese Center for Disease Control (ECDC) worden onze buurland Frankrijk en Nederland respectievelijk grotendeels oranje en donkerrood. Ook in Italië, Spanje, Griekenland en Ierland wordt aan de alarmbel getrokken. In ons land verandert alleen de aanduiding van Brussel: het gewest wordt nu ingekleurd als rode zone.

Groen betekent dat er geen reisrestricties zijn voor reizigers uit dit gebied, oranje dat er een “middelhoog risico” bestaat, rood dat “reizen van en naar dit gebied wordt ontraden”, en donkerrood dat “reizen sterk wordt ontraden”.

Die kleurcode is belangrijk voor wie terugkeert na een reis. Voor wie uit een rode zone komt, gelden immers andere regels. Wie geen vaccin- of herstelcertificaat heeft, moet zich dan meteen na terugkeer laten testen. Alleen als je test negatief is, mag je uit quarantaine. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten geen test doen.

(Lees verder onder de kaart)

 

België

In België verandert enkel de situatie in Brussel: dat gaat van oranje naar rood. Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief hebben getest in de afgelopen twee weken.

Nederland

In Nederland kleuren de Nederlandse provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel dan weer donkerrood. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan. Een paar weken geleden stond Nederland grotendeels nog op groen, de gunstigste kleur, met hier en daar een oranje vlek.

Frankrijk

In Frankrijk gaan alle regio’s van groen naar oranje, op het tweetal Centre-Val de Loire en Bourgogne-Franche-Comté na. Het eiland Corsica kleurt zelfs rood.

Italië

In Italië worden de eilanden Sardinië, Sicilië en de regio’s Lazio (rond hoofdstad Rome) en Venetië oranje. De rest van het land blijft groen.

Spanje

Spanje blijft rood kleuren. Aragón, Comunitat Valenciana, Mallorca en Ibiza worden zelfs donkerrood. Alleen in Asturias is de situatie wat verbeterd en gaat het van donkerrood naar rood.

Griekenland

In Griekenland worden ook de laatste groene zones oranje. Ipeiros en Thessalië worden zelfs rood. Kreta gaat dan weer van rood naar donkerrood.

Ierland

Heel Ierland gaat van oranje naar rood.

(jvh)