Liverpool. 

Liverpool. ©  REUTERS

Unesco haalt Liverpool van Werelderfgoedlijst na geheime stemming

De Unesco heeft woensdag beslist om de Britse stad Liverpool te verwijderen van de Werelderfgoedlijst. Dat gebeurde in een geheime stemming. Het betekent een zware slag voor het toerisme en voor het aanzien van de Engelse stad. De burgemeester van Liverpool noemt de beslissing “onbegrijpelijk”.

Liverpool werd in 2004 als Werelderfgoedsite erkend, maar stond sinds tien jaar op de lijst van ‘Werelderfgoed in gevaar’. Het Werelderfgoedcomité had zich kritisch uitgelaten over nieuwbouw in het havengebied van de stad. Die nieuwbouw heeft het zicht van de haven intussen “onherstelbaar aangetast”, volgens het comité.

Nog maar derde keer

Sinds de Werelderfgoedlijst in 1978 werd opgesteld, is het nog maar de derde keer dat een site wordt verwijderd. Eerder gebeurde dat alleen met het beschermd gebied van de Arabische Oryx in Oman (2007) en de Elbe-vallei bij Dresden in Duitsland (2009).

België telt dertien Unesco Werelderfgoedsites, waarvan zes in Vlaanderen. Alle belforten en begijnhoven worden op de lijst telkens als één erkenning beschouwd. Ook enkele stadhuizen en kathedralen zijn als belfort opgenomen.

In de provincie Antwerpen gaat het om het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen, de woning-met-atelier van kunstenaar René Guiette in Antwerpen, de begijnhoven van Turnhout, Hoogstraten, Mechelen en Lier, de belforten van Herentals, Mechelen en Lier, het Antwerpse stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

Buiten de provincie Antwerpen staan ook onder meer de Brusselse Grote Markt, het historisch centrum van Brugge, alle andere Belgische en Noord-Franse belforten, de mijnbouwsites in Wallonië en de neolithische vuursteenmijnen in Spiennes op de lijst.

(dod, jvo)