Paul Proost mocht als ‘alledaagse held’ plaatsnemen op de tribune voor het nationale defilé. 

Paul Proost mocht als ‘alledaagse held’ plaatsnemen op de tribune voor het nationale defilé. ©  BERT DE DEKEN

Ex-schooldirecteur en ‘alledaagse held’ Paul Proost uitgenodigd op Koninklijk Paleis voor defilé

Kasterlee -

“Veel Belgen hebben schrik om contact te leggen met vluchtelingen. Met een beetje goede wil zou er heel veel kunnen gebeuren.” Paul Proost uit Kasterlee zet zich al jaren in voor vluchtelingen in heel het land. Dat is het Koninklijk Paleis niet ontgaan. Hij mocht woensdag dan ook plaatsnemen op de tribune voor het nationale defilé in Brussel waar hij geëerd werd als ‘alledaagse held’.

Guy Van Nieuwenhuysen

In Zevendonk (Turnhout) kennen ze Paul Proost zeker als schooldirecteur. Paul is al enkele jaren met pensioen en zet zich al geruime tijd in voor vluchtelingen die in ons land verblijven. Hij richtte daarvoor de Marrakeshgroep op. “We zijn met negen mensen, die elk volgens eigen draagkracht en vermogen meehelpen. Daarnaast zijn er ook heel wat stille sympathisanten bij wie ik mag aankloppen. Onlangs had ik een laptop nodig voor een jonge vluchteling die architectuur gaat studeren. Na enkele telefoontjes had ik het geld voor die laptop bijeen.”

Paul mocht woensdag plaatsnemen op de tribune voor het defilé in Brussel. Sophie, een van de leden van de Marrakeshgroep, had hem via de website beheroes.be genomineerd als ‘alledaagse held’. 25 Vlamingen en 25 Franstalige ‘helden’ werden genomineerd om de nationale feestdag in het bijzijn van ons koningspaar te vieren. Paul was een van hen. “Sophie had het me verteld. ‘Daar komt niets van’, dacht ik. Dat ik toch een uitnodiging ontving, heeft me dus wel verrast. Het is een vorm van erkenning. Niet alleen voor mij, maar voor de hele groep.”

Woningen zoeken

Paul bezoekt dagelijks vluchtelingen in het hele land. Voor een praatje, om hen wat te helpen bij de vaak lastige administratieve verplichtingen, maar ook om hen bij te staan in hun zoektocht naar werk of een woning. “Dat is intensief, maar erg deugddoend. Zeker als je snel resultaat boekt. Vooral de zoektocht naar een woning is steeds moeilijker. Ik ga soms mee, probeer de eigenaars te overtuigen dat ze goede huurders zijn. Maar ja, ze hebben vaak maar een leefloon. Er zijn nog vijftien kandidaten, hoor je dan. Ik ben nu voor een gezin met tien kinderen op zoek naar een woning in Turnhout. Ze verblijven op dit ogenblik in een appartementje met twee slaapkamers. Als zo’n mensen geen hulp krijgen, blijven ze in de kou staan.”

“We volgen op dit ogenblik al 265 gezinnen op. Ook wanneer ze al een woning of werk hebben gevonden, blijven we contact houden. Want soms blijft onze hulp noodzakelijk. Vorige maand is de woning van een vluchtelingengezin met vijf kinderen in de Renier Sniedersstraat in Turnhout ondergelopen. Er stond veertig centimeter water in de woonst. De eigenaar heeft het gezin tijdelijk een andere woning ter beschikking gesteld, maar in september moeten ze er weer uit. Vind maar eens iets voor die mensen.”

Goede wil

“Ik ben met pensioen. Ik heb dus de tijd om deze mensen te helpen. Ik krijg er ook veel voor terug. Deze gezinnen worden vrienden. Maar er is nog veel nood. Mocht elke gepensioneerde in ons land eens één gezin een klein beetje helpen, zou dat een wereld van verschil zijn. Veel Belgen hebben schrik om contact te leggen met vreemdelingen, maar met een beetje goede wil kan er heel veel.”

Op 26 september is het Werelddag van de Migranten en Vluchtelingen. “Dat weekend plannen we in alle kerken van Turnhout en Oud-Turnhout vieringen met getuigenissen van vluchtelingen”, besluit Paul Proost.

MEER OVER Kempens Bekeken

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio