© Joris Herregods

Vogelspotter Albert: “Zes van de acht kievitkuikens zijn dood na maaiwerken”

Wilrijk -

Bij maaiwerken voor een nieuwbouwproject aan het Wilrijkse Park Van Eden vorige week dinsdag hebben waarschijnlijk een aantal kievitkuikens het leven verloren. Er zijn er nog twee en hun ouders blijven in de buurt. Projectontwikkelaar Triple Living wil volledig meewerken om die alle kansen te geven.

“Ik heb voor de maaiwerken acht kievitkuikens kunnen tellen”, zegt Albert De Groof (71) met de verrekijker in de hand. Hij woont vlakbij en gaat elke dag naar de kieviten kijken. “Er lopen er nu nog twee rond. Ik denk dat de andere zes overleden zijn bij de maaiwerken. Ze hebben nog geen veren en kunnen dus niet vliegen, dat duurt nog twee of drie weken. Als reactie bij gevaar gaan ze plat op de grond liggen en gebruiken ze hun natuurlijke schutkleur om zich te verstoppen.”

Een van de twee  kuikens die de maaiwerken overleefd hebben.

Een van de twee kuikens die de maaiwerken overleefd hebben. © Joris Herregods

Projectontwikkelaar Triple Living heeft een stuk grond met hoog gras en kievitnesten kaal laten maaien om er het nieuwbouwproject ‘Tuinen van Eden’ neer te zetten. Het is volgens het Vlaamse Soortenbesluit eigenlijk verboden om kieviten met jongen te storen of hun nesten kapot te maken. De soort heeft het moeilijk om de populatie in stand te houden. Maar Triple Living kreeg toch een fiat van een medewerker van Vogelbescherming Vlaanderen. Een inschattingsfout van die medewerker, bleek achteraf.

Een deel van de vogels leeft dus nog wel en blijft op het afgemaaide stuk grond. “De ouders blijven in de buurt van de kuikens”, legt Albert uit. “Het mannetje verdedigt het territorium tegen bijvoorbeeld kraaien. Het vrouwtje zoekt ondertussen eten. En ze wisselen elkaar soms af. Het feit dat ze zo laat op het jaar jongen gekregen hebben, is waarschijnlijk doordat het eerste broedsel tegengeslagen is en ze een tweede begonnen zijn. Het zijn waarschijnlijk de laatste kieviten die hier gebroed hebben. Binnenkort beginnen de bouwwerken.”

© Joris Herregods

Projectontwikkelaar: “Wij volgen advies”

De aannemer van het bouwproject doet donderdag opnieuw ingrepen aan het stuk waar de vogels zitten. Er worden diepe bandensporen weggewerkt. “Ik heb gevraagd om voor de werken nog contact op te nemen met Vogelbescherming Vlaanderen”, zegt Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living. “Want we hebben nog geen verdere communicatie ontvangen.”

Schellekens vermoedt dat de werken wel kunnen doorgaan. “Boeren in het veld die weidevogels willen vermijden, bakenen zones af. Ik denk dat wij dat ook zo kunnen aanpakken.” Vanaf 2 augustus beginnen zwaardere werken. “Dat is zo gepland voor we wisten dat er nesten zaten. Als Vogelbescherming Vlaanderen ons adviseert om te wachten met de werken, dan gaan we dat ook doen.”

Op basis van beelden van onze fotograaf oordeelt woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen Jan Rodts dat de kuikens nog even nodig hebben om zelfstandig te worden. “Om veilig te zijn, zou ik geen bouwactiviteiten meer laten doorgaan op de site tot midden augustus. Ik zal een medewerker vragen contact op te nemen.” Waarschijnlijk gaan de bouwwerken van begin augustus dus uitgesteld worden. Zo kunnen de twee overlevende kuikens hopelijk hun vleugels uitslaan en ooit elders een nieuw nest beginnen.

  (anro)

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio