Patrick Van Herck van De Colvenier. 

Patrick Van Herck van De Colvenier. ©  Jan Van der Perre

Takeaway is een blijver in Antwerpse horeca: helft blijft inzetten op afhaaldienst

Antwerpen -

Ongeveer de helft van de Antwerpse zaken die aan takeaway deden tijdens de horecalockdown, doet daar nu mee verder. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. “We weten niet wat ons nog te wachten staat, en of ik mijn eten nu op een bord leg of in een bakje meegeef, dat is hetzelfde voor mij”, zegt de eigenaar van het bekende restaurant De Colvenier.

De ene zijn dood, de andere zijn brood. Het spreekwoord gold voor afhaaldiensten tijdens élke lockdown waarbij de restaurants en cafés dicht moesten. Frituren, kebabresto’s en allerhande pizzeria‘s mochten gretig verder kokerellen en hun klanten bedienen – weliswaar aan een toog of aan huis gebracht - terwijl de restaurants en de bars potdicht bleven. De kassa’s van de afhaaldiensten beleefden hoogdagen en rinkelden als nooit tevoren.

Maar nu het ‘nieuwe normaal’ aantreedt, zien ze die gigantische stormloop afnemen. “We merken dat het aanbod weer groter is”, zegt een friturist uit Merksem. “De grote stormloop is voorbij.” Uiteraard organiseerde elk slim restaurant ook iets ‘afhaalachtigs’. Er moest toch iets in de kassa. Nu blijkt uit cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) dat de helft van de Antwerpse horecazaken die het zo organiseerde, zijn takeaway aanhoudt.

À la carte bestellen

Tijdens de lockdown verkocht de Colvenier in de Sint Antoniusstraat zo’n 25 maaltijden per week, met uitzonderlijke opflakkeringen tot 200 maaltijden met Kerstmis, Nieuwjaar en Pasen. “Dat stelde bijna niets voor maar het was welgekomen. Zo kwam er toch iets in de kassa.” Nu stelt zijn takeaway bijna helemaal niets meer voor. “Maar waarom alles terugdraaien?”, zegt Patrick Van Herck (60) die hier al 31 jaar de patron is.

“De ruchtbaarheid die je er bij de opstart aan moet geven, de extra organisatie, dat doe ik geen tweede keer. Dus waarom niet elke dag een extra bakje?” Patrick gebruikte geen speciaal menu van zijn Belgische-Franse keuken. Iedereen kon en kan nog steeds à la carte bestellen en afhalen. “Wat is het verschil: mijn eten op een bord leggen of in een bakje meegeven dat mensen thuis in de oven kunnen opwarmen. Wij zijn hier toch elke dag.”

 

 ©  Jan Van der Perre

Wat Patrick tegen de borst stoot, is het feit dat er geen onderscheid gemaakt werd tussen restaurants waar iedereen makkelijker binnen en buiten loopt, en zijn klassezaak. Volgens het NSZ zijn er zo’n 2.800 horecazaken in Antwerpen. “Hier loopt niemand rond, iedereen zit netjes en stijlvol aan tafel. Wij zijn mee gestraft en dat is een teleurstelling. Hoewel ik wel begrijp dat dat onderscheid maken erg moeilijk is.” Maar al bij al blijft hij positief. “We bestaan 31 jaar en hebben 30 goede jaren gehad en nu één slecht jaar.”

De Colvenier en de helft van zijn inventieve horeca-collega’s zijn niet de enigen die hun afhaalconcept aanhouden. Ook de meeste webshops die in de retailsector snel werden opgezet, blijven bestaan. Bestellen en ophalen in de winkel, dus. Cafés zijn blijkbaar afgestapt van takeaway. “Zij werkten vaak met bierpakketten. De organisatiekost was niet te onderschatten”, aldus regiodirecteur Nico Volckeryck van het NSZ.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio