Een groepsfoto van enkele jaren geleden van de leiding in de lokalen. De KSA heeft momenteel 170 leden.  

Een groepsfoto van enkele jaren geleden van de leiding in de lokalen. De KSA heeft momenteel 170 leden.  © rr

Bisdom over Berchemse jeugdvereniging: “KSA wist dat het kon gebeuren, stond in gebruiksovereenkomst”

KSA Berghemerburcht gaat de strijd aan, nu blijkt dat ze niet langer de lokalen in de Willem Van Laarstraat in Berchem mag gebruiken. Het bisdom Antwerpen zet de samenwerking stop en sluit een overeenkomst over de lokalen met een andere organisatie. Het bisdom laat verstaan dat het geen verrassing is, de KSA gaat voor dialoog én mobiliseert ouders en leden.

LEES OOK: KSA Berghemerburcht moet weg uit lokalen: “Maar onze werking gaat verder”

De leidingsploeg heeft een strijdvaardige mail uitgestuurd naar de ouders van de leden. Er wordt hen gevraagd een video te maken waarin de kinderen vertellen hoeveel de KSA voor hen betekent, posts te delen van de Facebookpagina, een fotoprofielkader toe te voegen. De leiding maakt ook een video met betrokken winkeliers in de buurt en er wordt waarschijnlijk een petitie gelanceerd.

“In de gebruiksovereenkomst met de KSA heeft altijd duidelijk gestaan dat die beëindigd kan worden als de erfpachtovereenkomst wordt uitgebreid. Dat is geen nieuwe informatie, de KSA wist dat het altijd kon gebeuren”, zegt Nathalie Milio, communicatieverantwoordelijke van het bisdom Antwerpen. Dat wil zeggen: dat cultuurcentrum De Nieuwe Vrede, dat een erfpacht heeft voor een groot deel van de site, ook een erfpachtovereenkomst krijgt voor het deel waar de KSA in zit.

© atv

Groepsleidster van KSA Berghemerburcht Louka Janssen (21) ontkent niet dat die voorwaarde in de gebruiksovereenkomst zit. “Maar ze hebben ons zeker niet doen denken dat ze de overeenkomst stop zouden zetten. We zijn naar talloze vergaderingen geweest waarop gewerkt werd aan een oplossing. Het bisdom zou onze lokalen inderdaad aan de erfpachtovereenkomst met De Nieuwe Vrede toevoegen, maar wij zouden er dan nog altijd mogen blijven. Nu is plots besloten van het niet zo te doen. Een rare twist na onze aanwezigheid van 20 jaar.”

Groepsleidster Louka Janssen: “Een rare twist na onze aanwezigheid van 20 jaar.”

Groepsleidster Louka Janssen: “Een rare twist na onze aanwezigheid van 20 jaar.” © ATV

De exacte reden dat het bisdom de KSA niet meer in de lokalen wil, blijft een beetje vaag. Nathalie Milio van het bisdom: “Als eigenaar van de site wil het bisdom toezien op de orde, netheid en vooral veiligheid. Wat daar gebeurde, strookt niet met wat het bisdom als goede huisvader wil zien gebeuren. Ik treed niet verder in detail.”

Ring in Berchem

“De brandveiligheid is in orde gemaakt met medewerkers van de stad”, zegt groepsleidster Louka. “We hebben ook plannen gemaakt voor een renovatie, maar die mochten niet doorgaan omdat we geen vast contract hebben. Als wij activiteiten organiseren staat af en toe materiaal in de weg dat de doorgang blokkeert die in principe vrij moet blijven. Dat heb je als er 170 kinderen spelen, we proberen dat snel op te lossen als er opmerkingen zijn. Ik denk dat het over dat soort kleine dingen gaat.”

De KSA probeert nu vooral te zorgen dat de werking vanaf 1 september kan doorgaan. “We focussen ons op de vraag of we nog mogen blijven tot we een nieuwe locatie gevonden hebben”, zegt Louka. Die bevindt zich best binnen de Ring in Berchem, in de buurt waar de KSA sterk verankerd is. Het bisdom zit volgende week nog samen voor een overleg over de site, dat los van de ophef sowieso al gepland was.

 (anro)

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio