De Slak verwacht zondag duizend stappers. 

De Slak verwacht zondag duizend stappers. © Leo De Nijn

32ste editie Zennetochten: wandelclub De Slak verwacht zondag duizend stappers

Leest -

De Leestse wandelclub De Slak verwacht zondag zo’n duizend stappers voor de 32ste editie van de Zennetochten. De vroege vogels kunnen al om 7u vertrekken. “We houden het allemaal coronaproof. Zo is er maar één controlepost om uit te blazen en er is dit jaar na afloop ook geen barbecue”, zegt voorzitter van De Slak, Paul Van Roy.

Leo De Nijn

Het is nu al meer dan een kwarteeuw geleden dat wandelclub De Slak boven de doopvont werd gehouden. Dat initiatief kwam er nadat een aantal sportieve Leestenaars hadden deelgenomen aan de ondertussen beruchte Bornemse Dodentocht van 100 kilometer. Ze hadden de wandelmicrobe te pakken en sloegen tijdens het nakaarten over hun prestaties in café In den Bareel in Leest de handen in elkaar om zelf een wandelclub op te richten.

“Daar hebben we nog geen minuut spijt van gehad. We hadden zeker geen plannen om een grote organisatie op poten te zetten, maar een eigen wandelclub stichten, dat zagen we wel zitten. Zo’n marathonwandeltocht organiseren, is geen sinecure. Maar kijk, nu zondag staat onze 32ste editie in de startblokken en onze wandelclub heeft vandaag nog altijd 212 leden. Daar zijn we een beetje fier op”, vertelt de voorzitter.

Voorzitter Paul Van Roy.

Voorzitter Paul Van Roy. © Leo De Nijn

Corona-editie

Het virus is nog altijd niet weg. Vorig jaar werden na 31 edities op rij de Zennetochten – zoals zovele evenementen – geannuleerd. “Dit jaar gaan we niet weer bij de pakken blijven zitten, al passen we onze tochten een beetje aan de Covid-toestanden aan. Onze vertrouwde wandelaars weten dat wij bij de vorige edities ook een 50 km-wandeling hadden gepland. Die was vooral bedoeld als een training voor de deelnemers aan de Dodentocht in Bornem, die een paar weken later zijn verloop kent. Maar aangezien die toch niet doorgaat, gaan we onze langste wandeling beperken tot een parcours van 30 km.”

Niettemin heeft De Slak voor de wandelaars toch keuze uit parcours van 6, 8, 14, 16, 20 en 30 km.

 

 © Leo De Nijn

“Voor de deelnemers van de 6 en 8 km hebben we een wandeling uitgestippeld op het grondgebied van Leest. De wandelaars van de 14 km gaan tot in Heffen, waar aan het lokaal van de Chiro de enige controlepost staat opgesteld. De deelnemers die kiezen voor de 16, 20 of 30 km maken een pittoreske wandeling door het Hombeeks Plateau en doorkruisen in een lus Leest, Heffen en Hombeek”, zegt Van Roy.

Geen barbecue

De ambiance tijdens de Zennetochten wordt door corona wat getemperd. “Het was ook een traditie dat de deelnemers na een fikse wandeling bij onze start- en aankomstplaats in het Parochiecentrum, aan de Kouter, wat bleven plakken tijdens een barbecue. Van dat feestje stappen we dit jaar af. Wel is er de mogelijkheid om ons fameus Slakkenbier te proeven. Ook zijn er pistolets en rijstaartjes verkrijgbaar in zakjes. Wie met de auto komt, kan die kwijt op de parking achter sporthal Kouter in de Dorpstraat. Onze medewerkers zullen de mensen de weg wijzen naar de vertrekplaats Ter Coose. Deelnemers kunnen vrij inschrijven aan de start”, geeft de voorzitter nog mee.

32ste Zennetochten met vrij vertrek op zondag 25 juli vanaf 7u tot 15u. aan Parochiezaal Ter Coose, Kouter 1A, Leest.
 

 © Leo De Nijn

 

 © Leo De Nijn

 

 © Leo De Nijn

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio