Laurent V.N. 

Laurent V.N. ©  faroek

Antwerpenaar die weigert te betalen voor seks riskeert 5 jaar gevangenis wegens verkrachting

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar celstraf geëist tegen Laurent V.N. wegens verkrachting, slagen en verwondingen en valsheden. De man zocht aan de lopende band prostituees op, maar betaalde nooit zijn rekening.

vdaa

De 40-jarige Laurent V.N. verscheen dinsdag aangehouden voor de correctionele rechtbank. De man, geen onbekende in de sportwereld en de Antwerpse horeca, werd in maart 2020 opgepakt nadat een prostituee aangifte tegen hem had gedaan.

De dame had via een datingsite een seksafspraak met hem gemaakt, maar na de daad weigerde hij volgens de vrouw om het afgesproken bedrag te betalen. Laurent V.N. hield vol dat er helemaal geen prijs was afgesproken en dat hij en de dame gewoon van elkaar hadden genoten tijdens de vrijpartij.

LEES OOK. Laurent (40) staat terecht voor 24 verkrachtingen in heel Vlaanderen: hij kon blijven toeslaan omdat vrouwen zich schaamden voor hun verhaal

Bij het uitlezen van de gsm van Laurent V.N. ontdekte de politie dat de verdachte aan de lopende band afspraken maakte met vrouwen via datingplatformen en prostitutiesites als Redlights.be. Toen de politie een aantal van zijn dates contacteerde, kregen de speurders telkens dezelfde verhalen te horen.

Laurent V.N. wint het vertrouwen van de dames die zich aanbieden, heeft seks met hen en vindt telkens een manier om niet te betalen. Ofwel stuurde hij hen vervalste overschrijvingsbewijzen, waardoor de dames in de waan waren dat ze wel betaald werden. Ofwel maakte hij de dames wijs dat hij eerst geld diende af te halen. En van die gelegenheid maakte hij gebruik om op de vlucht te slaan.

24 slachtoffers

Politie en gerecht identificeerden 24 slachtoffers. De dames die een belastende verklaring tegen Laurent V.N. aflegden, waren doorgaans geen professionele sekswerkers, maar eerder dames die occasioneel iets wilden bijverdienden met seksdates.

Zo was er een studente verpleegkunde uit Leuven die met de trein naar Antwerpen reisde, omdat Laurent V.N. haar 800 euro had beloofd. Geld dat ze nooit zou krijgen. “Mijn cliënte had bovendien enkel ingestemd met vaginale seks met condoom. Tijdens de date bleek dat hij geen condooms bij zich had. Mijn cliënte liet zich overhalen tot seks zonder condoom, omdat hij me testresultaten zwaaide waaruit moest blijken dat hij geen seksueel overdraagbare aandoeningen had”, aldus Anouk Pacquier, de advocate van de vrouw. “Die testresultaten bleken vervalst. De beklaagde heeft niet alleen een list gebruikt om onbeschermde vaginale seks met mijn cliënte te kunnen hebben, hij heeft haar ook anaal verkracht.”

Ook de andere slachtoffers, waarvan een aantal de rechtszaak bijwoonden, verklaarden dat Laurent V.N. hen wist te misleiden. Sommige slachtoffers verklaarden dat hij ze drank en cocaïne gaf om hen gewilliger te maken. Een alleenstaande moeder verklaarde voor de rechter hoe hij haar zonder geld en zonder handtas had achtergelaten in Antwerpen. “Ik heb bij de treinconducteur om een gratis ticketje moeten bedelen om weer thuis te geraken.”

Twee verslavingen

Het Openbaar Ministerie vordert vijf jaar celstraf, waarvan een deel met probatie-uitstel. Volgens het parket is uit het dossier gebleken dat Laurent V.N. aan een stoornis lijdt die residentieel behandeld moet worden. “Daarin heeft het parket gelijk”, zei meester Chantal Van den Bosch, die Laurent V.N. verdedigt.

“Hij is geen seksueel roofdier, maar wel iemand die kampt met twee verslavingen die elkaar versterken. Een verslaving aan seks en cocaïne. Hij zit nu al zestien maanden in de gevangenis. Het wordt tijd dat deze man behandeld en begeleid wordt.”

“Gevaarlijk proces”

Meester Pieter Filipowicz vond de zaak tegen Laurent V.N. een gevaarlijk proces. “De 24 vrouwen die slachtoffer werden van mijn cliënt, hadden allemaal ingestemd om seks te hebben met hem. Geen enkele dame heeft spontaan aangifte gedaan, want de politie is zelf op zoek gegaan naar de slachtoffers. Maakte dat een verkrachter van hem? Kan je hem vergelijken met de mannen die vrouwen van hun fiets trekken en de bosjes in sleuren? Ik zou hem wel een oplichter noemen, geen verkrachter. Hij is zijn belofte om te betalen niet nagekomen. Daarom vraag ik om de tenlastelegging te herkwalificeren naar oplichting.”

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio