Mariette Coppens terwijl ze in carrarramarmer beeldhouwt. — © rr
Beeldhouwster Mariëtte Coppens (90), zichtbaar in Antwerps straatbeeld en bewierookt door Gerard Walschap, overleden
In woonzorgcentrum De Buurt in Zoersel is zondag 18 juli omringd door haar familie Mariëtte Coppens overleden. De bekende beeldhouwster was vorige maand negentig geworden. Samen met haar man Leopold Van Esbroeck, die elf jaar geleden ook in juli overleed, maakte ze een kunstwerk van de takken van de dikke linde van Zoersel. Ook in het Antwerps straatbeeld is haar kunst nog zeer aanwezig.
Mariëtte Coppens was de echtgenote van ere-professor en beeldhouwer Leopold Van Esbroeck die in 2010 overleed. Hij was haar docent toen ze beeldhouwkunst studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen in het academiejaar 1948-1949. Pol Van Esbroeck was twintig jaar ouder en toen nog getrouwd. Het kunstenaarskoppel kreeg twee dochters, Diana en Mieke, die de naam Coppens van hun moeder dragen. Het duurde jaren vooraleer Pol Van Esbroeck zijn kinderen kon erkennen.
Mariëtte Coppens was een bijzondere vrouw. Gerard Walschap schreef over haar: “Natuurlijk, vooringenomen zoals alle mannen staan tegenover vrouwen, die het naar hun mening in de kunst nooit zo goed doen als mannen, en zeker nooit zo goed als hun mannelijke leermeester, was ik in uw atelier des te meer verbaasd en verblijd over het aantal en de kwaliteit van uw werken. Uw technische vaardigheid vond ik uitzonderlijke en ik bewonderde nog meer de inventieve, poëtische gevoeligheid die u met prachtige stielkennis weet te harmoniëren”.
De gebeeldhouwde linde in het Lindepaviljoen in Zoersel. — © Arlette Stubbe
Zwoegend met hout, steen of marmer, wist ze steeds haar vrouwelijke eigenheid en innerlijke bewogenheid in elk beeld uit te drukken. Alert voor de gevoelloosheid van de wereld om haar heen en gefascineerd door mens en kosmos, legde zij gevoelens van liefde en tederheid in haar oeuvre.
“Moeder was een rasechte Antwerpse”, vertellen Diana en Mieke Coppens. “Ze was afkomstig van het Eilandje, waar onze oma een kruidenierszaak had, Coppens genaamd. Die zaak kende een grote bloei toen ze producten aan de schippers begonnen te leveren. Moeder kwam dus niet uit een kunstenaarsnest. We denken dat ze gefascineerd raakte door een kunstenaar die bij hen op kamers woonde.”
Het Sint-Catharinabeeld op de Vrijdagmarkt is van de hand van Mariëtte Coppens. — © rr
Pol en Mariëtte woonden onder meer aan de Mechelsesteenweg, op Zurenborg en in de Lange Leemstraat. De laatste jaren woonden ze in Zoersel waar ze ook een atelier hadden. Hun woonst is nu de Beeldentuin, een openluchtmuseum dat op afspraak te bezichtigen is. Ook in het Lindepaviljoen in Zoersel is hun meesterwerk nog te bewonderen.
Mariëtte Coppens deed tal van opdrachten voor de stad Antwerpen en het OCMW, al dan niet samen met haar echtgenoot. Zo maakten ze samen de reus en reuzin van Antwerpen voor de Ommegangstoet die altijd op 15 augustus uitgaat. Mariëtte maakte ook het beeld van de heilige Katharina op de Vrijdagmarkt en restaureerde de calvarieberg van Sint-Paulus. Ook de kruisweg in terracotta van de kapel Sint-Elisabeth in Antwerpen en het borstbeeld van Balthazar Moretus in het Museum Plantin-Moretus werden door Mariëtte Coppens gemaakt.
De buste van Moretus in het Museum Plantin-Moretus. — © rr
Enkele weken geleden werd op de joodse begraafplaats in Oisterwijk nog haar beeld van Anne Frank ingehuldigd, dat eerder in de tuin van het Achterhuis in Amsterdam stond. Die inhuldiging kon zij zelf niet meer bijwonen. Haar gezondheid was toen al te hard achteruit gegaan.
Mariëtte Coppens laat naast haar twee kinderen en twee kleinkinderen nog zes achterkleinkinderen achter. En uiteraard heel veel beelden, die ook een soort kinderen waren. De muze is nu terug bij de meester.
Haar uitvaart vindt plaats op 29 juli en zal via livestream te volgen zijn. Vlaams parlementslid en Zoersels gemeenteraadslid Katrien Schryvers (CD&V) komt spreken. Coppens was ereburger van Zoersel door haar verdiensten voor het Lindepaviljoen.
Het Lindepaviljoen zal altijd een herinnering blijven aan het vakmanschap van Pol Van Esbroeck en Mariëtte Coppens. — © Arlette Stubbe
Hoofdpunten
Wie is de steenrijke barones die op straat werd doodgeschoten door haar stiefzoon?
Zeven aanhoudingen na verijdelde terroristische aanslagen: 20-jarige uit Merksem is hoofdverdachte
Wolf vijf keer gezien in Gooreind in half uur tijd: Welkom Wolf roept op om foto’s te sturen
Op bezoek in de bedreigde treinstations van de provincie Antwerpen: “Zo weinig reizigers? Ik stel me vragen bij die telling”