Burgemeester Koen T’Sijen met ondervoorzitter Jean-Pierre Clement en directeur Mattias Devuyst van het Willemsfonds aan het standbeeld. 

Burgemeester Koen T’Sijen met ondervoorzitter Jean-Pierre Clement en directeur Mattias Devuyst van het Willemsfonds aan het standbeeld. © RR

Willemsfonds vat jubileumtournee in Boechout aan

Boechout -

Het Willemsfonds bestaat 170 jaar. De oudste vrijwilligersorganisatie van het land met een duidelijke link naar Boechout startte zijn festiviteiten dan ook vanuit de Antwerpse gemeente.

Filip Spoelders

Met inspirator Jan Frans Willems, die in 1793 in Boechout werd geboren, is de sociaal-culturele vrijwilligersorganisatie nauw verbonden met de gemeente. “Ieder jaar houden we een herdenking aan het standbeeld van de Vlaamse schrijver Jan Frans Willems in het centrum van Boechout. Nadien volgt steeds een brunch met receptie aan het kasteeldomein Fruithof. Voor dit jubileum hadden we onze festiviteiten uitgebreid met onze eerste editie van Camping Willems. Aan onze eigen caravan kunnen kinderen en hun ouders verschillende taalactiviteiten doen terwijl er optredens zijn. Met dit concept zullen we de volgende vijf jaar langs onze negentig lokale afdelingen trekken. We willen zo voelen wat er op het werkveld leeft”, licht Cédric Ista, woordvoerder van het Willemsfonds toe.

De caravan van het Willemsfonds zal heel Vlaanderen doorkruisen.

De caravan van het Willemsfonds zal heel Vlaanderen doorkruisen. © RR

De organisatie richt vele activiteiten in rond thema’s als kunst, geschiedenis, wetenschap, erfgoed en literatuur in Vlaanderen en Brussel. “Met onze nieuwe directeur Mattias Devuyst is het onze uitdaging om ook de volgende jaren relevant te blijven. Hiervoor willen we de jongeren uit onze maatschappij blijven aantrekken. Door corona gingen de afgelopen maanden veel van onze activiteiten online door. Dit sprak de jongeren zeker aan. Maar vanaf juli kunnen nieuwe leden jonger dan dertig jaar zich gratis aansluiten.”

Het Willemsfonds telt momenteel zo’n achtduizend leden. De hoofdzetel bevindt zich in Gent waar Jan Frans Willems in 1846 overleed. Vijf jaar later werd het Willemsfonds opgericht met als doel de Nederlandse taal te verdedigen.

Camping Willems met de optredens.

Camping Willems met de optredens. © RR

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio