©  Shutterstock

SLAAPCOACH. Wanneer slaapt een baby door?

Veel kersverse ouders zouden een bom geld neerleggen om na enkele slopende weken eens van een deftige nachtrust te genieten. Dus hier komt de vraag van één miljoen: wanneer slaapt een kindje door? We vroegen het aan Nathalie Schittekatte van slaapcoachteam Snuggles and Dreams.

Minimi.be

Nathalie Schittekatte: “In theorie telt zes uur slaap als ‘doorslapen’, maar ouders kijken natuurlijk uit naar het moment waarop hun zoon of dochter de klok rond slaapt. Wanneer dat is, hangt af van kindje tot kindje, maar vanaf vier maanden kán het, vanaf zes maanden is het realistisch en vanaf negen maanden kan het zeker. Je hebt ook unicornverhalen van baby’s die al na enkele weken doorslapen, maar dat is zeker niet de norm.”

Wat als het kindje ’s nachts nog steeds een flesje drinkt?

“Vanaf zes maand raad ik aan om het aantal nachtvoedingen af te bouwen naar maximaal één keer. Als het kindje ouder is dan negen maanden, dan kijken we of de nachtvoeding geen gewoonte is geworden, een slaapassociatie dus, en in de meeste gevallen is dat wel zo. Vaak denken ouders dat het kindje honger had, omdat hij de aangeboden melk drinkt, maar dat is een misconceptie. De maag is leeg genóeg, maar dat wil niet zeggen dat het kindje wakker is geworden van de honger.”

Hoe kan je de nachtvoeding afbouwen?

“Bij borstvoeding laat je het kindje telkens een tweetal minuten minder lang drinken, en bij flesvoeding maak je telkens een kleiner flesje klaar. Het is belangrijk om daarbij telkens te kijken naar hoeveel honger het kindje heeft als het wakker wordt. Als het ’s morgens gemakkelijk nog een uur kan wachten op z’n melk of misschien het flesje maar deels leegdrinkt, wil dat zeggen dat de nachtvoeding niet meer nodig is.”

“Opgelet, het is normaal dat een baby ’s nachts wakker wordt. Wij worden ook verschillende keren wakker, maar we vallen weer in slaap en zijn er ons dus niet van bewust. Kijk maar eens op je Fitbit ’s morgens. (lacht) Je kindje heeft ook zulke momenten tijdens de slaap, maar als het niet geleerd heeft om zelfstandig in slaap te vallen, wordt het volledig wakker en gaat het huilen. Meestal is dat het moment waarop je je kind te drinken geeft, terwijl dat dus eigenlijk niet nodig is.”

Kan je zelf nog iets doen om je baby te ‘leren’ doorslapen?

“Werken aan slaapassociaties is de eerste stap. Dat wil zeggen dat je kindje niet afhankelijk mag zijn van iets of iemand om de slaap te vinden. Een tutje bijvoorbeeld. In het begin hebben baby’s een grote zuigreflex en dan kan een tutje helpen om ze te sussen, maar vanaf vier maanden wordt het een verslaving. Op dat moment neem je beter het tutje weg, anders ontstaat er een associatie, en aangezien een kindje op die leeftijd z’n tutje nog niet zelf kan ‘bedienen’, moeten de ouders ’s nachts continu die tut geven. Nu, een tutdoekje of knuffeldoekje waar de speen aanhangt, kan het kindje ook helpen om zelf sneller de tut te vinden. Zo’n doekje mag wel pas vanaf zes maanden. Andere associaties kunnen zijn: wandelen, wiegen, op de borst leggen …”

Is een avondritueel belangrijk?

“Absoluut. Bij dutjes overdag ook trouwens. Wij hebben ook rituelen: tanden poetsen, ontschminken, pyjama aandoen … Zo weet ons brein dat het bijna tijd is om te slapen. Als je bij een baby dezelfde handelingen uitvoert voor het slapengaan, kan hij zich ontspannen en zich mentaal voorbereiden. De overgang is dan minder abrupt. Praat rustig, neem de prikkels weg, doe het slaapzakje aan … Sommige kindjes beginnen te huilen als het avondritueel start. Eigenlijk is dat een goed teken, want dat wil zeggen dat hij wéét dat het bijna slaaptijd is. Dat hij op die manier reageert, heeft dus meer te maken met de persoonlijkheid van het kindje dan met jouw inspanningen. Zie het als een vorm van fomo (fear of missing out, red.): in een donkere kamer gaan liggen is minder leuk dan bij jou te zijn. In dat geval start je beter al iets vroeger met het ritueel zodat hij wat meer tijd heeft om te wennen aan het idee, en zich erbij kan neerleggen – letterlijk en figuurlijk.”

Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.

Lees ook:

Helpt een droomvoeding om je baby te laten doorslapen?

Hoe kan je best omgaan met het huiluurtje van je baby?

Zegt de kleur van moedermelk iets over de gezondheid van mama of kindje?

MEER OVER Lifestyle