Dirk Verheyden, Mark Canfyn, Jef Maes en Bart Lauvrys uit Beerse lanceren hun nieuw bier Bizonder Beirs Vaccin. 

Dirk Verheyden, Mark Canfyn, Jef Maes en Bart Lauvrys uit Beerse lanceren hun nieuw bier Bizonder Beirs Vaccin. © Bart Van den Langenbergh

Hobbybrouwers lanceren Bizonder Beirs Vaccin: “Je hebt wel minstens twee dosissen nodig”

Beerse -

Er is een nieuw vaccin uit Beerse op de markt, maar dan wel in de vorm van een bier waarvan je toch minstens twee dosissen nodig hebt. De hobbybrouwers van het bier Bizon uit Beerse lanceren met hun Bizonder Beirs Vaccin een nieuw blond brouwsel dat voor een breed publiek toegankelijk is. “Er zijn minder bijwerkingen en je krijgt er geen koorts van”, zegt Dirk Verheyden van Bizon.

Bart Van den Langenbergh

Op een steenworp van waar Janssen Pharmaceutica het Johnson & Johnson-vaccin verdeelt, pakken de bierliefhebbers van Bizon uit met hun eigen vaccin: het Bizonder Beirs Vaccin. Het gaat uiteraard niet om een echt vaccin tegen corona, maar om een nieuw blond brouwsel van de hobbybrouwers van het bier Bizon uit Beerse. De naam Bizon is een rechtstreekse verwijzing naar de term Bizonder onderwaais, zoals het buitengewoon onderwijs in de volksmond wordt genoemd. Ruim zes jaar geleden kwamen zes toenmalige collega’s van Giblo (de school voor buitengewoon onderwijs in Beerse) op het idee om samen een lokaal bier te brouwen naar aanleiding van het schoolfeest. Door de jaren heen verwierf Bizon een welverdiende plaats op de lokale bierkaart. “Het Bizonder Beirs Vaccin is een ode aan Janssen Pharmaceutica en is een volwaardig alternatief voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn”, zegt hobbybrouwer Dirk Verheyden met een kwinkslag. “In tegenstelling tot het echte vaccin van Janssen heb je van ons bier toch zeker twee dosissen nodig. Je hebt wel veel minder bijwerkingen en je krijgt er zeker geen koorts van.”

De hobbybrouwers van Bizon uit Beerse lanceren hun eigen Bizonder Beirs Vaccin.

De hobbybrouwers van Bizon uit Beerse lanceren hun eigen Bizonder Beirs Vaccin. © Bart Van den Langenbergh

Thuisbrouwerij Florik

De gepassioneerde bierliefhebbers hebben het recept van hun nieuw bier (een blonde smaakmaker van 7,5% alcohol) zelf uitgedokterd. Ze lieten van het Beirs Vaccin bij Thuisbrouwerij Florik in Wechelderzande (Lille) in totaal 200 liter, ofwel twintig bakken bier, vakkundig brouwen. De Bizon-brouwers lanceerden de voorbije jaren niet alleen een blonde Bizon met een alcoholpercentage van 7,5%. Eind 2019 zag ook de donkere variant, Doenkeren Bizon (7,5%), het levenslicht. “We behouden zeker die twee bieren, maar kwamen op het idee om jaarlijks met een nieuwkomer uit te pakken”, legt Dirk Verheyden uit. “We hebben zelf eerst twee proefbrouwsels gemaakt: eentje met korrelgist en eentje met vloeibare abdijgist. Het bier met het vloeibare abdijgist heeft het gehaald. Dat resulteert uiteindelijk in een hoppig en ietwat fruitig bier.” Het nieuwe Bizonbier is in een beperkte oplage verkrijgbaar aan 2 euro per flesje. “We gaan het nieuw bier niet actief verdelen, maar de drank is wel verkrijgbaar op de avondmarkt in Beerse op vrijdag 3 september en op het bierfestival in café Beatnik van vrijdag 10 september tot en met zondag 12 september”, vertelt Bart Lauvrys van Bizon.

Gouden bierkaartjes

Om hun bieren te promoten, dropten de vrienden eind vorig jaar driehonderd gouden bierkaartjes in brievenbussen in Beerse en Vlimmeren. De winnaars van zo’n bierkaartje mogen in een van de vermelde horecazaken gratis een Bizon gaan drinken. Aangezien door de lockdown van eind vorig jaar die actie niet van de grond is gekomen, blijven de gouden bierkaartjes geldig tot eind augustus.

www.bizonderbier.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio