© atv

Opa Dino stelt topstukken tentoon op expo in Wijnegem Shopping Center: “Mogelijk zit er nog embryo van dinosaurus in dat ei”

Wijnegem, Zoersel -

De gratis dinosaurusexpo in het Wijnegem Shopping Center is sinds maandag uitgebreid met enkele collectiestukken van dinofreak en -verzamelaar Victor ‘Fikske’ Calle (68) uit Zoersel. Waaronder zijn absolute toppers: enkele échte dinosauruseieren. Victor heeft thuis meer dan zevenduizend dino-artefacten en beeldjes en telt af naar de dag dat hij weer als vrijwilliger in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel mag gaan helpen.

Kristin Matthyssen

Door het groot succes van vorige zomer herneemt het Wijnegem Shopping Center nog tot 21 augustus zijn gratis dinosaurusexpo, ditmaal met twaalf levensechte dino’s.

Victor Calle met zijn groot dino-ei en een kleintje. Let op de T-rex-tattoo op zijn onderarm, dinodas, dinomondmasker en dinobroeksriem. 

Victor Calle met zijn groot dino-ei en een kleintje. Let op de T-rex-tattoo op zijn onderarm, dinodas, dinomondmasker en dinobroeksriem. ©  Kristin Matthyssen

“Vorig jaar duurde de expo nog maar tien dagen toen ik erachter kwam en was het niet de moeite om te vragen aan de directie van het Wijnegem Shopping Center of ik hier ook wat verzamelstukken mocht tentoonstellen”, vertelt Victor Calle. “Dit jaar loont het wel de moeite. Het Shopping Center reageerde enthousiast en stelde enkele glazen tentoonstellingskasten ter beschikking in de gang bij de winkel Ici Paris XL waar ook het dino-ei met de baby-dino staan waar kinderen zich in het ei kunnen laten fotograferen.”

Echte tand en klauw

Victor Calle denkt dat zijn échte dino-eieren wel een interessante aanvulling kunnen zijn. “Bezoekers zien hier die dino’s - die heel knap nagemaakt zijn - met hun plastieken tanden, maar een echte tand of een echte klauw is toch nog iets helemaal anders.”

Samen met zijn vrouw bracht hij maandagmiddag een fractie van zijn kostbare verzameling over in kartonnen dozen. Je kan hem niet missen, want Victor ziet er een beetje als Indiana Jones uit, maar dan met wilde grijze krullen onder zijn hoed. De gesp van zijn broeksriem is een T-rex, op zijn onderarm staat een tatoeage van een T-rex, hij draagt een mondmasker vol dino’s en zelfs zijn stropdas is van Jurassic Park.

De eieren. Het groot ei werd in Mongolië gevonden. 

De eieren. Het groot ei werd in Mongolië gevonden. ©  kristin matthyssen

Het meest speciale dat hij meebracht is het versteende dino-ei uit de Gobiwoestijn in Mongolië. “Mogelijk zit er zelfs nog een embryo in, maar MRI-onderzoek gaf geen uitsluitsel omdat de schaal te dik is. Het ei heeft zelfs in Gent gelegen in een instituut dat met röntgenstralen oude schilderijen onderzoekt. Maar ook hier geraakten de stralingen niet door de schaal. In Amerika bestaan er wel machines die dit kunnen, maar daar stuur ik mijn ei niet naar op. Want als er dan een embryo in zit, krijg ik het niet meer terug.”

Het is niet bekend welk soort dino het ei zo’n 75 miljoen jaar geleden in de Krijttijd gelegd heeft. In de Gobiwoestijn leeft de T-rex maar net zo goed de oviraptor.

Een teennagel. 

Een teennagel. ©  kristin matthyssen

Mocht hij zekerheid hebben of het om een bevrucht ei gaat en er er dus een baby-dino in zit, dan zou Victor wel overwegen om het te verkopen. “Particulier dan, aan zo’n rijke Rus of Chinees. Die geven daar veel geld voor.” Victor heeft ook nog vier kleine dino-eieren bij, die opvallen door hun ronde vorm en niet groter zijn dan een kippenei. “Kleine dinosaurussen waren er vroeger ook. De kleine eieren komen uit de Ardèche.”

Verder stelt Calle nog replica van T-rextanden tentoon, een grote replica van een schedel, echte teennagels en tandjes van een pterosauriër die hij in Duitsland vond en zelfs echte dino-voetsporen die hij in een steengroeve in Winterswijk in Nederland aantrof.

Een replica van een schedel. 

Een replica van een schedel. ©  kristin matthyssen

“Ik mis die expedities heel hard”, zucht Victor. “Alle opgravingen liggen al bijna twee jaar stil door corona. Mijn vrijwilligerswerk in het Museum voor Natuurwetenschappen mis ik nog het meest. Zeker ook het contact met de andere mensen van het paleoteam zoals Marc Spolspoel. Normaal mogen wij vanaf september weer pyriet uit de skeletten van de iguanadons gaan verwijderen.

Na zijn dood wil Victor Calle terugkeren als een tyrannosaurus rex. “Om de mensen die me ooit dwarsgelegen hebben eens goed in hun gat te bijten”, lacht Opa Dino. Of hij nog gaat kunnen slapen de komende weken nu zijn eieren in het Wijnegem Shopping Center staan? “Er hangt een camera, alles zit in kastjes met een slot erop en alles is verzekerd. Ik zal wel eens komen kijken maar ben er gerust in.”

Dit klein dino-eitje werd in de Ardèche gevonden. 

Dit klein dino-eitje werd in de Ardèche gevonden. ©  kristin matthyssen

Het ei uit de Gobiwoestijn. 

Het ei uit de Gobiwoestijn. ©  kristin matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio