© atv

KSA Berghemerburcht moet weg uit lokalen: “Maar onze werking gaat verder”

Berchem -

KSA Berghemerburcht moet na ruim twintig jaar weg uit de lokalen aan de Willem Van Laarstraat in Berchem en de leden weten voorlopig niet waar ze in september terechtkunnen. Het bisdom Antwerpen, eigenaar van het gebouw, bevestigt dat de overeenkomst wordt opgezegd, omdat er “zaken gebeurd zijn die echt niet door de beugel kunnen”.

Patrick Van de Perre

Met 170 leden is KSA Berghemerburcht de grootste afdeling van KSA van Antwerpen. “En de enige die nog een uitvalsbasis binnen de Ring heeft. Het lijkt erop dat we per 1 september ons hoofdkwartier aan de Willem Van Laarstraat kwijt zijn. Maar we zullen er alles aan doen om de werking verder te zetten”, zegt Louka Janssen.

Het meisje is één van de leidsters van de KSA Berghemerburcht en hoopt het bisdom Antwerpen alsnog op andere gedachten te brengen. “We hopen op een gesprek met het bisdom en zouden het fijn vinden als ze ons op onze vertrouwde plek laten zitten.”

De kans dat dit gebeurt is bijzonder klein. Het bisdom Antwerpen bevestigt dat de overeenkomst is opgezegd en dat de jeugdbeweging andere oorden moet opzoeken. “Er zijn een aantal zaken gebeurd die niet door de beugel kunnen”, zegt de woordvoerster van het bisdom Antwerpen Nathalie Milio.

“Het is bovendien niet de eerste keer dat het bisdom de jeugdbeweging aanspreekt. Maar er verandert niets. Daarom zit er weinig anders op dat de overeenkomst te verbreken”, vervolgt Nathalie Milio. Het bisdom wil niet dieper ingaan op de aard van de feiten. Van strafbare feiten is geen sprake.

Louka Janssen ontkent niet dat er problemen geweest zijn. “Toen vier jaar geleden de pastoor van deze parochie met pensioen ging, moesten we zelf voor een aantal zaken zorgen. Onder andere voor orde en netheid in de lokalen en op de binnenplaats.” Dat verliep niet altijd even vlot, geven ook de leiders van de jeugdbeweging toe. Louka Janssen: “Maar er zijn wel degelijk inspanningen gedaan en we maken progressie. Bovendien delen we de lokalen en de binnenplaats met andere organisaties. Het is voor ons onmogelijk om altijd een oogje in het zeil te houden en we zijn evenmin verantwoordelijk voor wat andere verenigingen doen.”

Het ziet dus naar uit dat KSA Berghemerburcht op zoek moet naar een nieuwe locatie. Bij voorkeur in Berchem en binnen de Ring. “Onze beweging is buurtgebonden, waardoor we niet zomaar overal naartoe kunnen. Hoewel we voorlopig nog geen idee hebben waar we terechtkomen, hoeven de leden zich geen zorgen te maken. Deze KSA blijft bestaan en de werking komt niet in het gedrang.”

Bij de jongeren van KSA Berghemerburcht leeft sterk het gevoel dat De Nieuwe Vrede, dat eveneens in het gebouw onderdak heeft, de problemen heeft gebruikt om bij het bisdom te pleiten om de locatie volledig onder haar vleugels te nemen. “Er waren aanvankelijk afspraken dat we ook met zeggenschap voor De Nieuwe Vrede konden blijven. Nu lijkt het erop dat meningsverschillen en misverstanden door het bisdom gebruikt zijn om ons de deur te wijzen.”

De Nieuwe Vrede is een theaterzaal die onder andere repetitieruimte aanbiedt en ook een sociale rol speelt in de buurt. “En laat het duidelijk zijn, ook wij vinden dat zij een belangrijke rol spelen voor de buurt”, aldus nog Louka Janssen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio