De hockeyvelden aan het Wilrijkse Plein.   

De hockeyvelden aan het Wilrijkse Plein.  ©  Wim Hendrix

Miljoenen euro’s voor sportinfrastructuur in regio Antwerpen

Antwerpen -

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) kent 7,6 miljoen euro toe aan veertien bovenlokale sportinfrastructuurprojecten in de provincie Antwerpen. In de Antwerpse stadsregio gaat het om zes projecten, waaronder de renovatie van de Mintjens Arena in Malle dat net geen miljoen euro ontvangt.

Jan Stassijns

Via Sportspurt investeert Vlaanderen deze legislatuur 95 miljoen euro in bovenlokale sportinfrastructuur. Dat zijn sportvelden of -hallen die een ruimer publiek moeten aanspreken dan de inwoners van de gemeente waarin de infrastructuur gelegen is.

Bedrijven en lokale overheden kunnen een aanvraag indienen voor subsidies, waarvan Vlaanderen tegemoet komt in maximaal 30% van de totale kosten. In een eerste ronde is nu 7,6 miljoen euro toegekend aan veertien bovenlokale sportinfrastructuurprojecten in de provincie Antwerpen.

In de Antwerpse stadsregio gaat het om zes projecten, samen goed voor ruim 3,6 miljoen euro.

Mintjens Arena (Westmalle) - 962.500 euro

De Mintjens Arena in Westmalle wordt uitgebaat door Play & Sport. Het sportcomplex waar onder meer sportkampen voor kinderen worden georganiseerd, dateert van de jaren 70 en kan dus wel een opknapbeurt gebruiken. Voor de renovatie krijgt de sporttempel net geen miljoen euro van de Vlaamse overheid.

Kartoon (Mortsel) - 678.314,14 euro

Op enkele kilometers van het pop-up kart racingpark in Mortsel plant Kartoon een nieuwe sportinfrastructuur. De focus ligt er op bewegen op een laagdrempelig niveau, waar verschillende sporten beoefend kunnen worden. Voorlopig blijven de initiatiefnemers nog wat op de vlakte over de concrete invulling. De omgevingsvergunning is namelijk nog niet goedgekeurd. Wat we wel weten is dat het om een herbestemming en renovatie gaat van industriële gebouwen. Op het einde van het jaar wordt hierover meer nieuws verwacht.

Sporthal Campus Drie Eiken UAntwerpen (Wilrijk) - 631.486,10 euro

Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen in Wilrijk staat de komende jaren voor een grote transformatie. De UAntwerpen heeft er de handen voor in elkaar geslagen met projectontwikkelaar LIFE. Er komen meer studentenkoten, een nieuw restaurant en een sporthal met twee zaalvoetbalvelden en een fitnessruimte.

Voor die nieuwe sporthal, die gebouwd wordt op parking 3, heeft LIFE nu ook een subsidie beet. De sporthal zou klaar moeten zijn in het academiejaar 2022-2023.

Hier in Park Groot Schijn bouwt de stad een atletiekpiste.  

Hier in Park Groot Schijn bouwt de stad een atletiekpiste.  © Patrick De Roo 

Atletiekpiste Park Groot Schijn (Deurne) - 260.157,38 euro

In Park Groot Schijn krijgt de atletiekpiste een grondige opknapbeurt. De werken zijn eind mei 2020 van start gegaan. Na de renovatie zal de piste voldoen aan de eisen van de internationale atletiekfederatie. Er komt ook een nieuwe afwatering aan de binnenzijde en ook de datacommunicatie wordt volledig vernieuwd. Het totale prijskaartje is geraamd om 1,1 miljoen euro, waarvan dus ruim 260.000 euro gesubsidieerd wordt door Vlaanderen. Dit najaar moeten de nieuwe atletiekpiste klaar zijn.

Sporthal Spectrumschool/Park Groot Schijn (Deurne) - 875.000 euro

De Spectrumschool (GO!), op de Ruggeveldlaan in Deurne gaat fors uitbreiden tegen 2022. Zo komt er een gloednieuw schoolgebouw bij met plaats voor 350 extra leerlingen. Ook basisschool De Trampoline die er nu in containerklassen zit, zal naar het nieuwe gebouw verhuizen.

Op de plek van de bestaande sporthal van de school, komt er een volledige nieuwe sporthal. De stad Antwerpen stapt mee in dat project en levert ook een financiële bijdrage van zo’n 3,6 miljoen euro. Het is namelijk de bedoeling dat ook Deurnse verenigingen er gebruik van kunnen maken. De Vlaamse regering doet nu dus ook haar duit in het zakje: 875.000 euro.

Afwerking Wilrijkse Plein (Antwerpen) - 237.946,50 euro

Sinds 2013 wordt er in verschillende fases gewerkt om van het Wilrijkse Plein in Antwerpen één van de grootste en modernste sportcentra van Antwerpen te maken. Het nieuwe clubgebouw met kleedkamers, douches, sanitair en cafetaria’s is in 2018 al in gebruik genomen.

Ook vandaag nog zijn er vernieuwingswerken aan de gang. Zo wordt er nog een kunstgrasveld aangelegd voor sporten als voetbal en korfbal met daarnaast nog een kunstgrasveld voor hockey. Daarvoor worden nu ook Vlaamse middelen aangewend: 237.946,50 euro

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio