Plonsen in het Nijlense zwembad: het kan weer vanaf maandag 2 augustus. 

Plonsen in het Nijlense zwembad: het kan weer vanaf maandag 2 augustus. © JDW

Nieuwe start met gratis zwemmen in augustus: “Enkel het water moet nog op temperatuur gebracht worden”

Nijlen -

Zwemmers kunnen heel augustus gratis terecht in het zwembad van Nijlen om de heropening te vieren. De heropstart is vlot verlopen, zo laat de gemeente weten.

Bert Provoost

Aan de noodgedwongen sluiting van net geen twee jaar komt op maandag 2 augustus eindelijk een einde. Het zwembad, dat voor het eerst de deuren opende in 1977, kan dan weer zwemmers ontvangen. De noodzakelijke herstellingen aan de kades rond het zwembad zijn volgens plan verlopen. “De technische installaties worden momenteel opgestart en mits nog enkele kleine vervangingen is ook dat binnenkort helemaal in orde. Het is dan nog een kwestie van het op temperatuur brengen van het water en dan is het zwembad klaar voor de heropening”, zegt schepen van Sport Luc Luyten (Nijlen & U).

Het zwembad van Nijlen zal in augustus gratis toegankelijk zijn.

Het zwembad van Nijlen zal in augustus gratis toegankelijk zijn. © RR

“Om dat te vieren zal er in augustus gratis gezwommen kunnen worden. Je kan reserveren voor een blok in de voormiddag, in de namiddag of ’s avonds. Er is per blok een maximum aantal zwemmers toegelaten, in functie van de coronaregels, de beschikbare redders en ook de Vlarem-wetgeving. Voor wie niet online kan reserveren, worden er plaatsjes vrijgehouden. Aanmelden aan de balie is dan wel nodig”, klinkt het.

Andere openingsuren

De openingsuren worden ook aangepast. Op weekdagen gaat het zwembad ’s morgens al open om half 9. Op voor- en namiddagen in de week is er een mix van zwemmen voor publiek en voor scholen. Op dinsdagavond zijn er zwemlessen en zwemuren voor de sportclubs, dan is er geen publiekszwemmen. Op vrijdagavond tussen 21 en 22u zijn drie van de zes banen gereserveerd voor de zwemclub. Op andere weekavonden zijn er geen zwemlessen tijdens de publieksuren en zijn alle baantjes vrij voor iedereen. Nog op dinsdag gaat er een test lopen met een extra vroege opening voor zowel sportclubs als publiek, zodat mensen ’s morgens vóór het werk kunnen komen zwemmen.

Het zwembad werd op 14 juni opnieuw gevuld, nu moet het water nog op temperatuur gebracht worden.

Het zwembad werd op 14 juni opnieuw gevuld, nu moet het water nog op temperatuur gebracht worden. © JDW

Tijdens de weekends zal het zwembad op zaterdag tot 15u open blijven, dat is een uur langer dan voorheen. Er worden ook enkele baantjes vrijgehouden voor zwemlessen. Op zondag is er een publieke opening in de voormiddag.

Andere tarieven

Ook de tarieven worden zoals aangekondigd aangepast, lees: verhoogd. “Een aantal argumenten maakten een aanpassing nodig. Uit een vergelijkende studie met omliggende gemeenten bleek dat een inhaalbeweging op zijn plaats is. Een lichte verhoging van de tarieven voor de gebruikers vermindert ook het exploitatietekort van de uitbating van het zwembad”, aldus schepen Luyten.

Voor zwemmers van 16 tot 60 jaar komt er 1 euro bij, zowel voor Nijlenaars als mensen uit andere gemeenten. Verder wordt het verschil tussen wat Nijlenaars en niet-Nijlenaars moeten betalen groter, komt er een sociaal tarief voor -16-jarigen en +60-jarigen en via de Uitpas kunnen mensen met een kansenstatuut komen zwemmen aan een voordeliger tarief.

Vijf tot tien jaar

De herstellingen moeten in principe de levensduur van het gemeentelijke zwembad verlengen met vijf tot maximaal tien jaar. In die periode zal verder samengewerkt worden met andere gemeentebesturen en eventuele andere partners om tot een gezamenlijke oplossing voor de langere termijn te komen.MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio