©  ROBIN UTRECHT

Covid safe ticket goedgekeurd in de Kamer, mogelijk ook ingevoerd op kleinere evenementen

Bron: BELGA

Eerst de Kamercommissie Gezondheid en nadien de plenaire Kamer zetten maandag normaal gezien het licht op groen voor het gebruik van het covid safe ticket, dat moet dienen om binnenkort toegang te krijgen tot grote evenementen. Het wetsontwerp daarover geniet brede steun in het halfrond.

Het covid safe ticket is de Belgische toepassing van het Europees coronacertificaat, het Digital Covid Certificate. Het moet de veilige organisatie mogelijk maken van massa-evenementen en pilootprojecten in de aanloop daar naartoe. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukte daarbij dat het Franse voorbeeld “een slecht voorbeeld” is. Om toegang te krijgen tot cafés, restaurants of familiefeestjes zal je bij ons geen pasje moeten bovenhalen, luidde het.

Het ticket zal iedereen die volledig gevaccineerd is, recent negatief testte of antilichamen heeft na een besmetting met het coronavirus in de laatste zes maanden toegang geven tot massa-evenementen. De bedoeling is om dat zo veel mogelijk te anonimiseren: controleurs zullen enkel een groen of rood scherm te zien krijgen, en zullen dus niet kunnen achterhalen of iemand gevaccineerd dan wel getest of besmet is geweest.

Dat zijn de principes waarover de verschillende regeringen een samenwerkingsakkoord sloten en waarvan de vertaling in een wetsontwerp maandag groen licht krijgt in de Kamer. Iets anders is de concrete invulling van de regels. Denk daarbij aan welke test je hanteert om toegang te verlenen: een PCR-test of een snelle antigeentest, en hoe lang geleden mag die test afgenomen zijn? Vandaag is de regel 72 uur, maar volgens minister Vandenbroucke leert de Nederlandse ervaring dat die termijn misschien wat lang is. Over die toepassing moeten de regeringen een uitvoerend samenwerkingsakkoord sluiten, dat niet langs de parlementen moet passeren.

Wat is een massa-evenement?

Dan is er nog de vraag wat een massa-evenement is. Tot nu toe gaat het over evenementen met meer dan 5.000 aanwezigen na 13 augustus, al zijn testprojecten eerder mogelijk. Daarbij wordt in de eerste plaats gekeken naar Pukkelpop en de Grote Prijs Formule 1 in Francorchamps. Er zijn wel voorstellen om die drempel wat lager te leggen en bijvoorbeeld te veralgemenen op 2.000 bezoekers. Dat soort beslissingen valt op basis van consensus binnen het Overlegcomité en wordt in een ministerieel besluit gegoten.

Het samenwerkingsakkoord regelt ook de verwerking van de persoonsgegevens die nodig zijn voor het Europees digitaal coronacertificaat, dat reizen binnen de EU mogelijk maakt, en van het Passenger Locator Form dat in sommige gevallen moet worden ingevuld bij aankomst in ons land.

Het wetsontwerp wacht nu op de goedkeuring in de bevoegde commissie. Die bespreking werd even onderbroken omdat Vandenbroucke naar de bijeenkomst van het Overlegcomité moest. Later kan de bespreking en stemming worden hervat, waarna ook de plenaire Kamer het licht op groen moet zetten.