©  BELGA

Na 475 dagen: geen Covid-patiënten meer op intensieve zorg ZNA

Na 475 dagen zijn de afdelingen intensieve zorg van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) opnieuw coronavrij. Op de gewone verpleegafdelingen van ZNA liggen nog zeven patiënten met Covid-19. Dat meldt het ziekenhuis in een persbericht.

De eerste patiënt met Covid-19 werd op 12 maart van vorig jaar opgenomen op intensieve zorgen. Sindsdien nam ZNA 3.990 coronapatiënten op: 718 op intensieve zorg en 3.272 op de gewone afdeling. Dat is meer dan één op de drie opgenomen coronapatiënten in de provincie Antwerpen.

“Het ontslag van de laatste Covid-patiënt op intensieve zorgen is het einde van een bijzonder intensieve en intense periode”, zegt Wim Van de Waeter, algemeen directeur patiëntenzorg van ZNA. “Hoewel we nog geen pandemie hadden meegemaakt, zijn we dankzij de inzet van al onze teams erin geslaagd om zestien maanden overeind te blijven.”

Dat was volgens Van de Waeter niet min. “Covid-patiënten hebben tot dubbel zoveel zorg nodig als een gewone patiënt. Om dat vol te houden, hebben we onze medewerkers op veel manieren proberen te ondersteunen, onder meer door 100 tijdelijke zorgbuddy’s aan te trekken om in te schakelen in de zorg”, aldus Van de Waeter nog.

2 miljoen chirurgische mondmaskers

In zowel de eerste als de tweede golf werden op de piekdag 37 nieuwe patiënten op één dag opgenomen. Dat gebeurde op 6 april 2020 en 30 oktober 2020. Met 17 nieuwe patiënten was 30 maart 2021 de drukste dag van de derde golf. De ontslagen intensieve zorg-patiënten verbleven gemiddeld 17 dagen in het ziekenhuis, waarvan 11,5 dagen op de afdeling intensieve zorg.

Els van Doesburg, voorzitter van ZNA en Antwerps schepen van Gezondheidszorg, spreekt van een enorme inspanning. “Gedurende 475 dagen hebben medewerkers de klok rond al het mogelijke gedaan om patiënten de beste zorg te geven. Dat hebben we niet alleen gedaan voor patiënten die rechtstreeks naar ZNA kwamen, maar ook voor een honderdtal patiënten van ziekenhuizen die geen plaats meer hadden op intensieve zorgen”, zegt ze. “Mijn dank gaat uit naar iedereen die dit heeft mogelijk gemaakt: verpleegkundigen, artsen en heel veel mensen achter de schermen.”

Het ziekenhuis geeft ook nog enkele opvallende cijfers mee: tijdens de pandemie verbruikte het 15,8 miljoen paar handschoenen, bijna 2 miljoen chirurgische mondmaskers, 22.800 FFP2-maskers en 76.330 flacons alcoholgel van 600 ml. Er werden 90 beademingstoestellen ingezet. Tot slot werden zo’n 221.000 PCR-testen afgenomen.

jtp, blg

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio