© Stijn Van de Sande

Extra bodemonderzoek voor met PFOS vervuilde site van oude brandweerkazerne

Mechelen -

De stad Mechelen laat een beschrijvend bodemonderzoek uitvoeren op de terreinen van de oude brandweerkazerne in de Dageraadstraat. De site is vervuild na het jarenlange gebruik van PFOS-houdend blusschuim. De buurtbewoners moeten zich al sinds vorige maand aan een reeks preventieve maatregelen houden.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

Nadat de brandweer verhuisde naar de nieuwe kazerne aan de Nekkerhal, werd een oriënterend bodemonderzoek opgestart voor de terreinen van de oude kazerne in de Dageraadstraat. Dat onderzoek werd nog niet afgerond, maar uit de eerste resultaten blijkt dat de voormalige oefenterreinen vervuild zijn met PFOS. Het product zat tot 2011 in het blusschuim dat in de Mechelse brandweerpost gebruikt werd.

“De voorlopige resultaten wijzen op een verontreiniging van de grond”, zegt schepen van Klimaat en Milieu Marina De Bie (Vld-Groen-m+). “Daarom wachten we niet af en hebben we alvast een deskundige aangesteld voor het beschrijvend bodemonderzoek. Dit onderzoek is ruimer dan een oriënterend onderzoek en zal vooral moeten bepalen tot waar de vervuiling juist reikt. Er worden op verschillende plaatsen stalen genomen van de bodem en het grondwater om de vervuiling op te sporen.”

Onderzoek kan twee jaar duren

Wanneer de resultaten van het oriënterend onderzoek klaar zullen zijn, is nog niet geweten. “De deskundige zal op korte termijn van start gaan, maar zo’n onderzoek kan tot twee jaar duren. We weten ook niet welke impact het grote aantal andere bodemonderzoeken in Vlaanderen zal hebben op de snelheid van dit onderzoek. We zullen er wel alles aan doen om het zo snel mogelijk vooruit te laten gaan.”

Intussen voert afvalstoffenmaatschappij OVAM ook een verkennend onderzoek uit op de site. De resultaten daarvan worden eerstdaags verwacht en hebben mogelijk een invloed op de maatregelen waar de buurtbewoners zich sinds vorige maand aan moeten houden. Zo is het onder andere verboden om eieren van kippen uit de eigen tuin te eten. “Afhankelijk van het resultaat zullen we, samen met verschillende instanties, bekijken of de buren zich nog langer aan deze maatregelen moeten houden”, aldus De Bie. (svds, svh)

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio