De Sint-Albertuskerk in Muizen. 

De Sint-Albertuskerk in Muizen. © rr

Sint-Albertuskerk in Muizen wordt verkocht aan kandidaat met beste project

Muizen -

De Sint-Albertuskerk in Muizen (Mechelen) wordt verkocht. Het kerkgebouw staat al zo’n zeven jaar leeg en in die periode sprongen verschillende herbestemmingsprojecten af. Voor de kerk zelf betaal je minimaal 290.000 euro. De vraagprijs voor de omliggende gebouwen bedraagt 942.000 euro.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

De laatste misviering in de Sint-Albertuskerk in Muizen vond in 2014 plaats. Sindsdien staat de kerk leeg. De afgelopen zeven jaar werd er wel meermaals naar een herbestemming gezocht, maar steeds sprongen de plannen af. Zo wilde de stad de kerk enkele jaren geleden overnemen in erfpacht en de andere gebouwen op de site, zoals de pastorij en parochiezaal, aankopen. De Sint-Albertuskerk moest uitgroeien tot een ontmoetingscentrum voor de buurt, maar de plannen werden nooit gerealiseerd.

Nu staan de kerk en de bijhorende gebouwen te koop. “Het kerkgebouw zelf wordt te koop gesteld voor een minimumbedrag van 290.000 euro”, klinkt het bij notariskantoor Huygens en Lefevre in Mechelen. “Deze verkoop zal via een biedingsleidraad verlopen. Dat wil zeggen dat de koper niet zomaar alles met het pand mag doen. Er werden echter geen strikte voorwaarden opgelegd, zoals eerder bij de kerk in Battel wel het geval was. Geïnteresseerden kunnen nog tot 8 september een voorstel doen en de kerkraad zal uiteindelijk beslissen met welke koper zij in zee willen gaan.”

Online bieden

De andere gebouwen op de site worden openbaar verkocht via biedingsplatform Biddit. De instelprijs bedraagt 942.000 euro. “De verkoper heeft er doelbewust voor gekozen om de gebouwen samen te verkopen in één lot”, aldus het notariskantoor. “Later deze zomer kunnen er plaatsbezoeken plaatsvinden en vanaf september worden de biedingen opengesteld. Voor deze gebouwen geldt er geen biedingsleidraad. Er zijn op dat vlak dus geen beperkingen voor de invulling van de panden.”

Door de kerk en de andere gebouwen te verkopen, hoopt de kerkraad op korte termijn een oplossing te vinden voor de leegstaande site. Eerder kregen in Mechelen al heel wat andere kerken en religieuze gebouwen een herbestemming. Zo werd het Predikherenklooster enkele jaren geleden een bibliotheek en wordt de Heilig-Hartkerk een culturele hub. De kerk in Battel wordt door brouwerij Het Anker dan weer omgebouwd tot een horecazaak en ontmoetingsplek.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio