© atv

Testdorp in Wilrijk ook geopend voor particulieren

In het testdorp TestCovid in Wilrijk kunnen particulieren vanaf dinsdag ook terecht voor sneltesten. Die geven sneller een resultaat dan een PCR-test en worden in sommige landen ook aanvaard om toegelaten te worden. Na één uur is het resultaat reeds bekend.

blg

Een sneltest is goedkoper dan een PCR-test en het resultaat is ook sneller gekend. Maximaal een uur na afname kent de burger zijn resultaat, dat via sms of mail wordt meegedeeld. Reeds enkele uren later kan het in de CovidSafeBe-app worden teruggevonden. Inwoners van de stad Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem betalen tien euro voor een sneltest in TestCovid. Een afspraak boeken is wel noodzakelijk en kan via antwerpen.testcovid.be.

Een sneltest spoort antigeen op: dat is een eiwit van het virus dat in het menselijk lichaam voor een afweerreactie zorgt. Net als bij een zwangerschapstest is het resultaat na enkele minuten bekend, verwerking in een laboratorium is niet nodig. Een PCR-test spoort het genetisch materiaal (RNA) op.

De sneltests in TestCovid zijn geschikt voor reizen naar bepaalde landen. Op https://reopen.europa.eu/nl en in de app Re-open EU vinden burgers per land informatie over reizen in Europa en COVID-19. Het testdorp zelf geeft geen informatie over welke landen een sneltest aanvaarden, dat is de verantwoordelijkheid van de burger.

Vastgoed

Jobs in de regio